Antarctida — inima de gheaţă a Pământului
Antarctida - inima de gheaţă a Pământului
Continentul sudic al Pământului şi în acelaşi timp cel mai interesant. Sub carapace de gheaţă, acesta păstrează misterul vechi de secole al planetei. În Antarctida, parcă într-un frigider uriaş, se stochează informaţii despre viaţa de pe Pământ de milioane de ani înainte de noi.
Teritoriul Antarctidei este uriaş - 14.4 milioane km ², din care 1.6 milioane km ² sunt gheţari de şelf. Oamenii de ştiinţă din întreaga lume îl examinează extensiv (dar până acum paşnic) şi găsesc tot mai multe fenomene, obiecte interesante. Sub gheaţă sunt ascunse râuri, care se revarsă în lacuri, de asemenea, în armura de gheaţă plescăie Lacul legendar Vostok, care de milioane de ani, nu contactează cu mediul extern. Oamenii de ştiinţă sugerează existenţa resurselor geotermale în interiorul continentului, iar cerul deasupra Antarctidei este cel mai curat.
Antarctida - este ultimul resurs intact al Pământului. Alte cinci continente au fost deja explorate, săpate, lipsite de resurse minerale, utilizate aproape în întregime de către om. Măruntaiele Antarctidei conţin o cantitate semnificativă de resurse, aceasta posedă 90% din totalul resurselor de apă dulce.
Conform acordului din 1 decembrie 1959, Antarctica nu face parte de nici un stat, cercetările în scopuri paşnice sunt permise oamenilor de ştiinţă din orice ţară. Cu toate acestea, nu ascund intenţia lor de a confisca o parte din teritoriu Norvegia, Marea Britanie, Australia, Chile, Argentina. O poziţie specială ocupă Statele Unite şi Rusia. Desigur, nici o ţară nu consideră că alte state sunt împuternicite să participe la împărţeală. Îngrijoraeză faptul că multe descoperiri ale oamenilor de ştiinţă aproape imediat sunt declarate secrete de serviciile speciale. Oare de ce ar fi?