ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Anul Nou al copacilor!



Anul Nou al copacilor!


Oricat de ciudat ar suna, dar o astfel de sarbatoare exista timp de mai multe decenii in Israel si se numeste Tu B Shvat - a cincisprezecea zi a lunii ebraice Shvat (ianuarie-februarie).

Sarbatoarea, potrivit legendei, are loc pentru ca copacii, vazand ca Dumnezeu a dat oamenilor Anul Nou, s-au umplut de invidie si i-au cerut Domnului ca si la ei sa fie stabilita o astfel de zi. Conform  Torei (Biblia), fiecare persoana anual ar trebui sa dea a zecea parte din roada preotilor si saracilor. Din aceasta cauza, a aparut necesitatea de a defini inceputul Anului Nou pentru copaci. Sarbatoarea a fost infiintata de catre inteleptii pentru a separa recolta unui an de celalata. Legea interzicea utilizarea fructelor plantei in timpul primilor trei ani, iar pentru a cunoaste varsta plantei, ar trebui sa fie strict stabilita ziua ei de nastere. Astfel, ziua de nastere a arborilor este Tu B Shvat.

Dupa distrugerea Templului din Ierusalim in anul 70 d. H., multi evrei au fost fortati sa paraseasca pamanturile lor ancestrale. Si, in continuare, in timpul anilor de devastare si razboaie au fost distruse multe paduri si boschete, treptat pamantul, alta data inflorit, s-a transformat in desert. Apoi, cu multi ani mai tarziu, copiii lui Israel care au revenit in tara fagaduintei, si-au dat seama ca, in primul rand, ar fi fost necesar sa infrunte desertul, sa dreneze mlastini, care au fost in cantitati suficiente si sa transforme din nou tara parintilor lor in gradina cu flori.

In 1890, al cincisprezecea Shvat, directorul scolii, scriitor si istoric Zeev Yavits a iesi cu elevii  la natura pentru a planta copaci. Astfel, a fost stabilita o noua traditie in tara - plantarea copacilor in Tu B Shvat. De atunci, aceasta zi este legata, in mod nedespartit, cu natura, cu plantarea  arborilor, cu fructe, prin care este faimoasa tara Israel. Sarbatoarea a devenit un simbol al renasterii tarii, al prosperitatii prin avansarea deasupra desertului. Omul se leaga cu sufletul de pamant, pe care el a plantat un copac, desi, nu este intotdeauna destinat sa se bucure de roadele muncii sale.

Omul are foarte mult in comun cu copacii. La fel ca un copac, un om este puternic prin radacinile lui. Anume radacinile, desi nu sunt vizibile, redau forta si putere omului si copacilor. Coroana unui pom este viata omului, fructele arborelui sunt copiii lui. Sarbatoarea Tu B Shvat  este destinata de a trezi in oameni, incepand din copilarie, dragoste si respect pentru natura. Si aceasta traditie este neschimbatoare si se respecta si in ziua de azi. Fiecare imigrant, care vine in tara, in ziua de Tu B Shvat planteaza un copac!

Progresul tehnologic in timpul nostru a provocat multe modificari ale mediului, despadurirea, poluarea raurilor, oceanelor, reducerea stratului de ozon si a resurselor naturale, distrugerea unor specii de animale, boli cauzate de incalcarea echilibrului ecologic. Trebuie sa oprim acest proces si sa prevenim catastrofa. Dezichilibrul ecologic este rezultatul activitatii umane. Secolul tehnologiilor  inalte este o amenintare grava  mediului inconjurator. Si numai acelasi om, intorcandu-se cu fata spre natura, poate restabili echilibrul si schimba totul spre bine.

Copacii in Israel, nu sunt doar plante, ci intr-adevar, pomii vietii. Pamantul la sarbatoarea Tu B Shvat este imbogatit de ploile de iarna si de odihna hibernala,  astfel incat este cel mai bun moment pentru plantarea copacilor. In plus, in Israel este, de asemenea, ziua sfarsitului  iernii. Se incepe inflorirea copacilor, infloresc migdale, in ciuda ca inca mai sta un frig de iarna. In aceste zile in luna ianuarie este in toi inflorirea unei  plante rare - anemon, poienile sunt acoperite de un covor de anemone de un rosu aprins.

 

Anul Nou al copacilor!


In Israelul contemporan, Tu B Shvat a dobandit o semnificatie diferita, devenind Ziua protectiei naturii in intreaga tara. Anul trecut, la sarbatoarea Tu B Shvat a fost lansat un nou proiect al Fondului National Evreiesc – un arbore pentru fiecare cetatean. In cadrul acestui proiect, in urmatorii zece ani vor fi plantati aproximativ 7 milioane de copaci. Proclamand aceasta actiune, Fondul National din Israel a preluat stafeta de la ONU, care indeamna fiecare locuitor al pamantului, sa planteze un arbore. In acest "Anul Nou al copacilor", accentul a fost pus pe ecologizarea oraselor afectate de poluarea aerului. Pomii redau strazilor nu doar o aparenta frumoasa, dar, de asemenea, reglementeaza temperatura, apara de soare, praf, zgomot de trafic si gaze de esapament. Locuitorilor din orase au fost repartizati butasi de arbori si arbusti diferiti, special selectati pentru plantarea in gradinile private. Acestia au fost laurul nobil, mirt, eucalipt, fistic mastic, rozmarin medical si altele.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 06 decembrie 2010 14:36
Vizualizări: 5545

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
124
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
110
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
155
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
92