Anul Nou — Anul grădinarului!
Anul Nou - Anul grădinarului!
Ce se petrece astăzi în mişcarea pomicultorilor şi grădinarilor din Rusia, care sunt punctele lor slabe şi perspectivele de dezvoltare? Opiniile lor cu privire la aceste întrebări îşi exprimă preşedintele organizaţiei publice din Rusia Uniunea pomicultorilor din Rusia, primul vicepreşedinte al Comitetului Dumei de Stat pentru asociaţii obşteşti şi organizaţii religioase Vasile Ivanovici Zahariaşcev.
Este puţin probabil că, în orice ţară din lume se poate găsi un astfel număr de oameni, care deţin o casă şi un teren, o fermă la ţară şi o grădină. De la Kaliningrad până la Kamciatka mai mult de 21 de milion de familii sunt posesori ai terenurilor de grădină. Şi pentru majoritatea lor vile sau ferme au devenit insulele Canare, unde ei se pot relaxa nu numai cu trupul, ci şi cu sufletul.
Casa la ţară
Timp de mulţi ani vorbim despre faptul că Rusia a nimerit într-o dependenţă alimentară. De fapt, noi importăm 65% din totalul produselor alimentare consumate. Şi de ce? Pentru că 50 de mii de sate din Rusia, în medie, numără mai puţin de doi rezidenţi în fiecare! Dacă vă veţi deplasa pe timp de noapte de-a lungul traseului Moscova-Sankt Petersburg, pe drumurile regiunii Tver sau Novgorod, veţi observa uşor că lumina arde în una sau două case. Nu pentru că nu există electricitate, ci pentru că oamenii au plecat de pe aceste locuri din motive diferite. Fermierii părăsesc pământul. Şi mulţumesc lui Dumnezeu că în locul lor vin proprietarii grădinilor, se petrece un proces de transformare a pământului – el rămâne pe acelaşi loc, dar se schimbă proprietarul. În locul satelor cresc localităţi din vile şi cottadge, unde oamenii doresc să prelucreze pământul, şi acest avânt al lor ar trebui să fie sprijinit.
Ideea naţională
Un stimulent foarte bun al acestui proces a dat preşedintele rus Dmitri Medvedev, înaintând propunerea de a aloca teren de pământ gratuit familiilor cu mulţi copii pentru construcţia casei de locuit sau vilei. În opinia mea, aceasta este o idee formidabilă! De fapt, este vorba de o idee naţională, care ar putea fi uşor formulată în trei cuvinte: Casa - Familia - Copil! Şi în afară, trebuie să memorizăm că o rublă investită în horticultură, dă statului 20 de ruble de profit! V. V. Putin, fiind preşedintele Rusiei, a subliniat că pomicultorii şi parcele gospodăreşti produc 62% de produse alimentare, cultivate în ţară. Comentariile sunt de prisos.
Trăim într-o lume în continuă schimbare în care catastrofele naturale nu au fost anulate. Cred că astăzi nu trebuie să ne grăbim cu trecerea la dezvoltarea complexului agroindustrial, fără a lua în seamă gospodăriile individuale auxiliare şi asociaţii pomicole. Pe planeta noastră tot mai des au loc inundaţii, furtuni, incendii, uragane, îngheţuri. Şi se poate întâmpla ca Occidentul va hrăni, în primul rând, pe cetăţenii săi, şi nu pe cei ruşi. Pentru acest caz, trebuie să avem o rezervă - o vestă de salvare, ca pe o navă sau în avion. Gospodăriile pomicole sunt colacul de salvare al Rusiei.
Un alt aspect la fel de important. Acesta este direct legat de sănătatea naţiunii şi supravieţuirea ruşilor în condiţii dificile de urbanizare. Adică, este vorba de zone de agrement. Zone de recuperare a puterilor fizice şi spirituale a omului după o săptămână de lucru.
Omul, în special din mediul urban, se află sub presiunea constantă a condiţiilor complexe psihologice şi ecologice. El are nevoie de o descărcare, de contact cu natura, de exerciţii fizice şi de sport.
Conform statisticilor, mai mult de jumătate din copiii din Rusia în vară îşi petrec timpul la vile. Este un mod cel mai simplu şi cel mai sigur de educaţie a generaţiei tinere sănătoase şi de prevenire a abuzului de droguri, de fumat şi de băut. Şi dacă vom adăuga educaţia de muncă a copiilor, comunicarea între reprezentanţii diferitelor generaţii, transferul ştafetei tradiţiilor culturale.
Iar odihna veteranilor şi pensionarilor? În timpul de vară spitalele sunt goale, nimeni nu se tratează, pentru că toată lumea se găseşte la vile. Ei lucrează şi consumă alimente curate, respiră aer curat, primesc o cantitate incredibilă de emoţii pozitive, beau ceaiuri din plante. Pe unele terenuri sunt cultivate până la o sută de specii de plante medicinale! Şi toate acestea sunt sănătatea poporului nostru! Statul cheltuie miliarde de ruble pentru fortificarea cetăţenilor, dar aici totul a fost făcut de mâinile înşişi cetăţenilor. Ei necesită doar un ajutor.
Cu toate acestea, în programul "Sănătate", pregătit de Ministerul Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale, pe care noi trebuie să adoptăm acum, nu este nici un cuvânt despre asociaţiile pomicole! 90 de mii de localităţi pomicole au fost lăsate în afara acestui program vital! În timp ce doar unu la sută dintre acestea au în cadrul lor puncte medicale! Şi programul "Locuinţe"? Oare acesta poate fi complet fără luarea în considerare a intereselor a 61 milioane de ruşi, 12% din care locuiesc la vile pe tot parcursul anului! Apelul preşedintelui Rusiei poate fi aplicat în diferite moduri: putem aloca pământ pe teren viran, care nu va bucura oamenii, sau putem repartiza terenuri acolo unde este deja dezvoltată o infrastructură.
Ce ne aşteaptă înainte?
Vreau să menţionez că în viitorul apropiat, Duma se va adresa Preşedintelui cu propunerea de a declara anul 2011 Anul grădinarului. În opinia mea, acest lucru va fi începutul campaniei privind realizarea propunerilor Preşedintelui de a aloca terenuri de pământ. În plus, eu am înaintat o propunere legislativă – de a declara ziua de 2 mai sărbătoare naţională - Ziua grădinarului. În această zi să nu bem şampanie, să nu lansăm focuri de artificii, ci să lucrăm. Să plantăm copaci, arbuşti, să curăţim păduri şi lunci de râuri şi de lacuri.