Anul Nou Eco
Ambalaje de sărbătoare rupte și podeaua presărată cu ace de brad sunt atributele obișnuite ale întâmpinării clasice a noului an. Ar fi mai bine să refuzaţi la unele tradiții, dacă acestea înseamnă un impact anual masiv asupra naturii. Putem întâmpina Anul Nou 2013, păstrând resursele naturale, precum și propriile forţe şi bani. Noaptea în ajunul Anului Nou, marchează un „hotar” care ar putea pune începutul unui stil de viață nou.
Bradul
Desigur, producerea unui brad artificial de plastic dăunează mediului înconjurător. Iar, pomii și pinii de Crăciun vii, trebuie să fie crescuţi pe plantaţii speciale. Și este soarta lor de a servi drept decor pentru sărbătorile de iarnă. Rezultă, că ar fi mai ecologic să cumpărăm 10 pomi de Crăciun "vii" legali, decât unul artificial. Din păcate, mulți copaci, oferiţi spre vînzare, au fost victimele braconierilor, care i-au tăiat ilegal în păduri. Prin urmare, în realitatea noastră este mai bine să acordăm o prioritate maxima unui pom sau un pin de Crăciun artificial de calitate. Aceşti arbori pot servi mai mulți ani, nu îngălbenesc şi nu împrăştie ace pe podea.
Există și alte opțiuni. De exemplu, să cumpăraţi pomii de Crăciun plantaţi într-un ghiveci. Ei vor fi cu adevărat vii toate sărbătorile, iar apoi pot fi plantaţi în grădină. Din păcate, nu există nici-o garanție că copacul va prinde rădăcini, dar totuşi este o șansă.
Decoraţiuni şi ornamente de Crăciun
Alegeţi ornamente mai naturale, confecţionate din lemn, paie și țesătură. În mod ideal, desigur, ar fi mai bine să fabricaţi jucării cu propriile mâini. Puteţi folosi conuri, fulgi de zăpadă realizaţi din hârtie, pomuşoare uscate și felii de fructe, bomboane, origami, panglici. Dacă aveți un interes pentru obiecte de gherghef, veți găsi idei peste tot, de exemplu, o minge de tenis veche poate fi învelită cu o panglica strălucitoare, dantelele de multă vreme neîntrebuinţate pot fi utilizate pentru panglici.
Cumpăraţi ghirlande cu becuri econome, iar cel mai bine ar fi și fără ele. Folosiți lumânări de ceară sau de parafină.
Cadouri
Cel mai ecologic cadou este acela, pe care omul nu-l va arunca a doua zi. Procuraţi lucruri pe care le puteţi folosi timp de mulți ani și de care într-adevăr va avea nevoie.
Puteţi prefera cadouri clasice "verzi": plante vii, seturi de produse cosmetice naturale, lumânări frumoase de ceară. Pentru ambalaj folosiţi hârtie şi nu material din plastic.
Sursa: amrita-ua.pp.ua