ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Apa potabilă mai scumpă ca petrolul. Cît costă apa potabilă în Moldova?

Apa potabilă este o poziție aparte în lista cheltuielilor zilnice ale fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Cît de adecvată este această situație? Cît sîntem gata să plătim pentru apă? Deși prețurile variază de la apa potabilă îmbuteliată din magazin, apa din cooler pînă la apa din robinet cu filtru sau fără – toate acestea constituie cheltuieli zilnice pentru bugetul familiei. Apa îmbuteliată în Moldova se vinde de la 3 pînă la 7 lei pentru un litru. Fiecare dintre cei care se stimează și are grijă de sănătatea sa, desigur, măcar o dată și-a pus problema alegerii apei potabile pentru familia sa. Și într-un mod oarecare a răspuns la această întrebare importantă cu „buzunarul”, prin eforturi, acțiuni, muncă, sănătate. Cît de adecvat sau neadecvat muncește zilnic omul la locul său de muncă pentru apă?

Încercăm să ne clarificăm

Ce sînt banii? Este o recompensă pentru rezultatul muncii. E este apa? Ea nu este rezultatul unei activități. Dar apa își schimbă proprietățile în legătură cu activitatea omului. Adică omul acționează direct sau indirect asupra calității apei, ce poate fi verificată, măsurată, selectînd criterii, să demonstreze prezența sau lipsa ei. Statul întreține servicii întregi în acest scop.

Cel mai frecvent pentru apa potabilă de calitate plătesc locuitorii orașelor, din cauza situației ecologice mai complicate în raza orașului. Despre pericolele ecologice anunță presa și serviciile și organele abilitate. Mai departe, aceste cheltuieli se răsfrîng în lanț și la sate, unde locuitorii preferă să ducă un mod de viață urban, cu toate consecințele de consum a mărfurilor și încrederea în posturile de televiziune. Publicitatea atacă conștiința și cheamă să cumpere cea mai bună apa pentru toată familia. Treptat, această situație intră în viața multor oameni, a popoarelor întregi, inclusiv și a poporului nostru, devine o normă. Și asta deși la sate există alternative: instalații noi, precum și fîntînile rămase de la părinți și străbunei.

Apa este sursa vieții și de aceea prețul ei crește, în urma înrăutățirii situației ecologice. Ea face parte din diversitatea materială de pe planeta noastră și participă la cele mai importante procese de activitate la scară planetară. Cu atît mai mult, ea are un rol important în activitatea economică a omului și în existența de zi cu zi a oamenilor. Resursele de apă, deși nu conștientizăm acest lucru, sînt incluse în prețul tuturor produselor alimentare, a producției agricole. În acest sens, dorim să atragem atenția cititorilor noștri asupra faptului că, în legătură cu schimbările climatice, savanții și economiștii prognozează și costul viitor al produselor, la fabricarea cărora este utilizată apa ca resursă. Planificarea și mentalitatea strategică îi determină pe întreprinzători, fermieri și producători să-și estimeze real posibilitățile, volumele și componenta calității apei în procesul de producție, a afacerilor.

Pînă nu demult apa curată potabilă era considerată o resursă naturală inepuizabilă, dar omenirea a transformat-o și pe ea într-un deficit și obiect al concurenței serioase în afaceri.

Principala resursă de apă din țara noastră – rîul Nistru – precum a fost demonstrat în numeroasele noastre publicații, se află în stare de deshidratare. Nivelul și volumul apei a celei mai principale artere de apă din Moldova rămîn foarte joase mai mult de un an. Serviciul hidrometeorologic a avertizat în repetate rînduri, inclusiv în această primăvară, despre seceta hidrologică în legătură cu puțină zăpadă iarna și nivelul redus de precipitații în regiune. Situație se înrăutățește și de pretențiile reciproce ale Ucrainei și Moldovei și de lipsa interacțiunii.

Acutizarea situației pe Nistru și schimbările climaterice în viitorul apropiat ar putea conduce la serioase confruntări de interese economice și politice, fapt ce va provoca creșterea prețurilor la apă în Moldova. În aceste ritmuri s-ar putea ajunge și la o luptă pentru apă. Iar „producătorii” de apă îmbuteliată vor reacționa imediat prin majorarea prețurilor. Însă piața de consum ar putea reglementa și reține această creștere de prețuri. Consumatorul, deținînd informația, va cunoaște toate posibilitățile comerciale a accesului la apă.

De unde putem lua apa?

În Moldova nu sînt atît de multe surse curate și ecologice de apă în Moldova, unde apa este un produs calitativ și normal pentru consum intern, dar totuși, ele sînt. Pentru a verifica proprietățile chimice ale apei, mostrele de apă trebuie duse la laboratoarele speciale pentru apă potabilă din Chișinău. La fel, la orice centru medical pot fi făcute analize fizico-chimice ale apei potabile (de exemplu, la Centrul Republican de Diagnostică, sau Centrul medicinei de laborator Eurolab etc.)

La sate, potrivit ecologilor, există un mare pericol de contaminare agrochimică a apelor. Cele mai periculoase substanțe chimice și produse reziduale, evidențiate de Organizația Mondială a Sănătății sînt: nitrații (provoacă cianoza, tahicardie, insuficiență respiratorie și sînt foarte periculoase pentru bebeluși), tetraclorura de carbon (afectează rinichii și ficatul) și cloroformul cancerigen. Dacă apa este bună de consum după toți parametri, atunci fîntîna, izvorul îl va face pe proprietarul său nu doar sănătos și fericit, dar și bogat. Deoarece după preț prețul apei aproape s-a egalat cu cel al petrolului, o fîntînă cu apă bună astăzi poate fi comparată cu puț de petrol. Fiecare fîntînă bună nu doar e construită bine, dar și este întreținută de un bun gospodar, este curățată la timp și este acoperită, aduce cinste, sănătate și cîștig pentru proprietarul său. Poate face bani pe apă, poate calcula banii economisiți din bugetul familiei sau pe sănătate. Dar poate pur și simplu să se bucure că deține o asemenea resursă prețioasă ca apa.

Cîtă apă consumă o familie din șase membri?

O analiză a consumului de apă a stabilit că o persoană consumă pe zi 30-40 g la 1 kg de masă corporală. În medie se consideră că o persoană consumă pe zi 2,5 l de apă și tot atîta se elimină din organism. Reiese că pe lună, un om necesită 75 l de apă, iar o familie din șase persoane – 450 litri. Reieșind din aceste necesități, cheltuielile anuale pentru apa potabilă pentru o persoană constituie în medie 1350 de lei, iar pentru o familie din șase persoane – 8100 de lei. Acest buget poate fi cheltuit pe alte lucruri, cu condiția că există o sursă de apă potabilă calitativă.

Putem doar să ghicim care este profitul afacerii, construite din vînzările de apă potabilă. Iar precum am afirmat mai sus, condițiile contribuie la sporirea rentabilității producției apei îmbuteliate. Piața vînzărilor apei potabile s-ar putea extinde. Dar piața sîntem noi, locuitorii Moldovei. Iar apa noastră încă ne mai poate servi, îmbogățindu-ne pe noi întreprinzătorii, dar nu antreprenorii. Fiți sănătoși și fie ca apa curată să vă împlinească.

Anna Kunț

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
164
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
287
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
409
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
281