Apple va construi cea mai mare ferma solară privată
Potrivit unui raport recent, Apple Inc. planifică să construiască în SUA o fermă solară privată, care va produce energie electrică pentru un centru de date corporativ. Compania construieşte un parc solar de 20 MW situat lângă un centru de date recent deschis în Meydene, Carolina de Nord.
În raportul se spune că "în scopul de a satisface nevoile crescânde de energie ale obiectului nostru în Meydene, am lansat în industria în cauză un program avansat privind trecerea la energia regenerabilă, care prevede asigurarea centrului cu energie curată în proporţii mari".
Fermă solară face parte din planul energetic al obiectului Maiden. În afară de sursele proprii de energie regenerabilă, la obiect va fi, de asemenea, prevăzută o instalaţie de 5 MW pe celule de combustibil, situată alături de centrul de date. După cum spun reprezentanţii companiei, această instalaţie va fi cea mai mare de acest gen.
Raportul anunţă că reieşind din nevoile energetice în creştere ale companiei, Apple intenţionează să pună în aplicare mai multe proiecte în domeniul energiei regenerabile şi să înceapă o colaborare mai strânsă cu partenerii în domeniul livrării energiei alternative.
Centrul de date în Meydene a fost dat în exploatare în 2011 şi a primit o certificare LEED Platinum de la Consulatul american în construcţii verzi. Compania susţine că în lume nu există nici un alt centru de date de această scară, căruia ar fi fost acordat un astfel de nivel ridicat de certificare LEED. Raportul evidenţiază următoarele elemente de eficienţă energetică introduse în clădire:
1. Sistemul de răcire al apei îmbunătăţeşte eficienţa răcirii prin economisirea a 10400 kWh de energie electrică datorită controlului de consumul în toate perioadele, inclusiv cele de vârf.
2. Utilizarea răcirii "libere", care se realizează cu ajutorul unui economizor de apă special pe timp de noapte şi în vreme rece. Acest lucru ne permite de a menţine sistemul de răcire clasic oprit timp de 75 la sută. (Economizor este un dispozitiv care se încălzeşte prin arderea elementelor de combustibil. Un astfel de dispozitiv este destinat pentru încălzire sau pentru evaporarea parţială a apei care intră în cazan de abur – trad.).
3. O mare precizie în distribuţia răcirii pentru fiecare parte a clădirii, care este asigurată de viteză variabilă a elementele de răcire, ceea ce permite fluxul de aer să corespundă exact cerinţelor sistemelor.
4. Energia electrică este distribuită la o tensiune mai mare, care creşte eficienţa şi ajută la evitarea pierderilor.
5. Acoperişului clădirii este de culoare albă, ce oferă un maxim de reflecţie şi evită încălzirea excesivă a obiectului.
6. Iluminatul LED în interior şi exterior dotat cu senzorii de mişcare.
7. Monitorizarea constantă a consumului de energie în timp real.
În timpul construcţiei a obiectului în cauză au fost folosite 14% de materiale reciclate şi 93% din deşeuri formate în urma lucrărilor de construcţii au fost trimise la reciclare.
Măsurile luate pentru construirea centrului dat în valoare de 1 miliard $, fac parte de un plan mai amplu al companiei Apple de a atinge consumul net de energie zero doar din sursele regenerabile şi a deveni complet neutru în carbon. Compania susţine că are deja patru obiecte în lume, care funcţionează în întregime pe energie regenerabilă.
Autor: Irina Kovaleva
Sursa: facepla.net