Aproape 19 la sută din recife de corali sunt pe cale de dispariţie
Aproape 19 la sută din recife de corali sunt pe cale de dispariţie
Oamenii de ştiinţă australieni, conduşi de Iosif Maina de la Universitatea din Sydney, au publicat în jurnalul PLoS One harta "vitalităţii" şi a "rating-ului" recifelor de corali. În publicaţie ei au dat o indicaţie detaliată referitor la recife de corali: care din ele ar trebui să fie salvate urgent şi care deocamdată nu au nevoie de aceasta.
Din cauza stării proaste a mediului, aproape 19% din recife sunt pe cale de dispariţie. Această cifră este cauzată nu numai de nivelul de poluare a mediului lor, dar, de asemenea, şi de schimbările climatice. Conform estimărilor oamenilor de ştiinţă australieni, în următorii 15 ani vor dispărea aproximativ 15% din recife.
În mai multe studii anterioare cercetătorii au prezentat descrierile detaliate ale metodelor de protecţie a coralilor contra aşa-numitul proces de "albire", adică dispariţia din ţesuturile polipilor de corali ale celulelor de alge zooxanthellae, care sunt asociate cu acestea prin legături simbiotice. Aceasta, la rândul său, duce la pierirea recifului.
O echipă de oameni de ştiinţă a stabilit ca scop să determină care din recife de corali pot fi salvate. Pentru a atinge obiectivul, cercetătorii au luat în considerare mai mulţi parametri, cum ar fi lumina, temperatura şi modul de circulaţie a apei. În plus, ei au putut să determină ce fel de factori sporesc sau micşorează impactul negativ asupra recifelor. Toate datele obţinute au fost transferate într-un model matematic creat de către oamenii de ştiinţă.
Fiecare recif a fost evaluat pe o scară de la "0" până la "1"punct. "0" - indică faptul că astfel de recife pot fi salvate, iar valoarea "1" - marchează că aceste recifuri vor dispărea în curând.
Efectuând analiza clasamentului, putem spune ca viitorul cel mai senin este valabil pentru insula Victoria, situată în apropierea coastei australiene în Pacific. Insula a fost evaluată la 0.13 puncte. Predicţii mai triste au fost făcute în legătură cu insula indoneziană Lombok, aceasta a fost evaluată la 0.74 de puncte.
Autorii studiului indică faptul ca aproape de zero sunt şansele de supravieţuire la recife de corali din sud-estul Asiei. Ei consideră că 400 milioane de dolari cheltuiţi pentru conservarea Triunghiul Coralilor ar putea fi cheltuite mult mai bine.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, scopul principal al creării unei astfel de hărţi constă în ajustarea uniformă a tuturor factorilor care au un impact direct asupra vieţii de corali. În plus, cercetătorii cred că anume această hartă va deveni un instrument, în baza cărora vor fi adoptate soluţii eficiente pentru a salva recife.
Sursa: sbio.info