ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Aranjamentul grădinii de iarnă



Aranjamentul grădinii de iarnă

 

 

În timpul construcţiei grădinii de iarnă ar trebui să luăm în considerare astfel de caracteristici cum ar fi siguranţa structurii, izolarea termică -  protecţia spaţiului interior de răcire şi încălzire, precum şi rezistenţa înaltă a sticlei la intemperii. În primul rând se realizează cadrul şi apoi se trece la geamuri.

În timpul construcţiei grădinii de iarnă se pot distinge două etape: geamuri verticale şi asamblarea acoperişului. Peretele vertical de sticlă se realizează de obicei din ferestre convenţionale. În ele deja sunt prevăzute oberlihturi sau canate operabile - în grădina de iarnă acestea sunt utilizate pentru ventilaţia naturală a încăperii. Fiecare componentă a grădinii de iarnă (acoperiş, ferestre, uşi, grupuri de intrare) este fabricată dintr-un profil de aluminiu special: pentru faţadă, acoperiş, fereastră sau uşă.

Cadrul pentru grădina de iarnă poate fi făcut din oţel sau aluminiu. Aceste materiale au argumentele lor pro şi contra, de aceea sistemele moderne sunt adesea combinate. Structurile de sprijin din oţel nu numai măresc în mare măsură caracteristicile de rezistenţă, dar şi, de asemenea, oferă întregii structuri un aspect modern într-un stil hi-tech. Dar oţelul este rar utilizat, deoarece acesta este materialul cel mai scump. În plus, este complicat pentru asamblare: trebuie să fie sudat.

Cel mai adecvat după calitate şi preţ este aluminiu. Secţiunile de profil realizate din acest metal au caracteristici de înaltă rezistenţă, care permit utilizarea lui pentru elementele de sprijin în proiectarea grădinii de iarnă. Dacă planificaţi să construiţi o încăpere mare, soluţia optimă ar fi o combinaţie de profil din aluminiu cu cadrul de sprijin metalic (grinzi inclinate, suporturi şi coloane).

Cerinţe pentru acoperiş sunt foarte mare: acesta trebuie să fie la maxim puternic. O atenţie deosebită este acordată componentelor: atrium (atunci când geamul ocupă doar o parte mică din acoperiş), cupole şi lanterne.
În contrast cu pereţii, pentru care sunt folosite ferestre termopan standard sau duble, pentru construcţia acoperişului astăzi sunt utilizate două materiale: ferestre cu geamuri din sticlă sigură din policarbonat şi sticlă călită. Policarbonat este capabil să reziste la impactul obiectelor mici (beţe, pietre, bucăţi de gheaţă). Dar dezavantajele acestui material sunt următoarele: el "joacă" (poate să se micşoreze în funcţie de temperatura exterioară) şi costă mai scump, decât sticla convenţională. Materialul cel mai optim este sticla călită. Chiar dacă pe acoperiş va cădea un obiect greu, atunci sticla va crăpa, dar nu va cădea.

Acum este o gamă foarte variată de pelicule, datorită cărora pe acoperiş poate fi aplicat orice desen: de la o pictură obişnuită a frunzişului până la modele complexe. Dar ţineţi minte că pelicula poate fi aplicată numai pe zone mici ale acoperişului (1-1,5 m2), deoarece ea îngreunează sticla.

Este important să preveniţi acumularea zăpezii pe acoperiş, deoarece aceasta nu oferă acces la lumină şi poate sparge sticla. Pentru a face acest lucru se instalează încălzirea automată a jgheaburilor, care împiedică acumularea zăpezii şi gheţii. Uneori acest lucru nu este suficient pentru topirea zăpezii şi atunci se dovedeşte a fi eficace încălzirea suplimentară a jgheaburilor şi ţevilor de scurgere. Dar versiunea cea mai modernă – instalarea geamurilor termopan cu încălzire electrică.

Geamurile termopan cu încălzire electrică vor servi atât pentru menţinerea temperaturii dorite în încăpere, cât şi pentru o topire mai rapidă a zăpezii de pe acoperiş. Şi datorită elementelor de ventilaţie (oberlihturi, trape) se accelerează circulaţia aerului în încăpere, care este importantă pentru plante vii. Deşi este o plăcere scumpă (fereastra dublă costă de la 300 USD), rezultatul în sine justifică. Şi dacă grădina de iarnă dvs. este situată într-o încăpere separată, pentru cea mai bună izolaţie termică puteţi instala uşi cu încălzire din profil de aluminiu.
După finisarea lucrărilor de construcţii se începe planificarea aranjamentului interior a grădinii de iarnă. La elaborarea planului este deosebit de important să se ţină cont de amplasarea uşilor şi ferestrelor. În plus, în primul rând, ar trebui să acordaţi atenţie amplasării echipamentului – sisteme de încălzire, ventilaţie, iluminare - şi abia apoi plănuiţi plasarea altor componente, cum ar fi plantele, mobilier, sculpturi, rezervoare de apă şi aşa mai departe.

Dacă grădina de iarnă este folosită pe tot parcursul anului ca locuinţă, ea trebuie să fie dotată cu sisteme de încălzire, răcire, dispozitive pentru ventilare şi udarea plantelor, umidificatoare, dispozitive de iluminat artificial.
Încălzirea grădinii de iarnă poate fi electrică, acvatică, cu aburi, aeriană sau cu cuptor. Fiecare tip de încălzire are avantajele şi dezavantajele sale, astfel încât aveţi nevoie să luaţi în considerare toate opţiunile şi alegeţi cea mai potrivită pentru sediul în cauză.

Printre deficienţele încălzirii electrice pot fi menţionate costul destul de scump şi aerul uscat, care este foarte dăunător pentru plante.

 

Aranjamentul grădinii de iarnă

 

Pentru încălzirea grădinilor de dimensiuni mici este mult mai bine să folosiţi aparate de aer condiţionat echipate cu funcţia de încălzire. În acest scop, cele mai potrivite sunt climatizoare cu sisteme de umidificare a aerului. Dar este mult mai profitabil să folosiţi pentru termoficarea grădinii de iarnă încălzirea acvatică. Sistemul de încălzire acvatic asigură intrarea uniformă a căldurii în încăpere – ceea ce este foarte important, deoarece sezonul de încălzire la noi este de o durată foarte lungă.

Specialiştii recomandă să folosiţi încălzirea aeriană, dacă grădina de iarnă este bine izolată şi este adiacentă de încăperea rezidenţială cu încălzire. Pentru trecerea aerului cald în grădină este folosit ventilatorul, instalat în oberliht sau orice altă deschizătură în grădina de iarnă. Un neajuns major al acestei metode este că temperatura în grădina de iarnă va fi întotdeauna mai joasă, decât temperatura din camera vecină. În plus, cu ventilator este imposibil să se încălzească grădini de iarnă mari. În ceea ce priveşte încălzirea cu aburi, ea are aceleaşi avantaje ca şi cea acvatică.

Este cel mai bine să iluminaţi locurile de odihnă cu becuri incandescente, deoarece acestea dau o culoare mai caldă şi se combină bine cu alte surse de lumină.

În scopul de a reduce pierderile de căldură în grădina de iarnă este necesar să aveţi grijă de izolare. Izolarea grădinii de iarnă nu numai va reduce costurile pentru încălzire, dar şi vă va permite să creşteţi plante tropicale.
Varianta cea mai răspândită de izolare – dotarea tuturor elementelor de deschidere (ferestre, oberlihturi, uşi) cu un dublu sigiliu. Cel mai des sunt utilizate fâşii din cauciuc dens. Cu cauciuc, de asemenea, sunt izolate şi ferestre termopan.

Adesea este folosită pelicula de izolare termică, care se aplică pe partea exterioară a pereţilor şi ferestrelor transparente. Această peliculă protejează foarte eficient împotriva frigului şi măreşte rezistenţa sticlei.

Pentru izolarea grădinii de iarnă sunt folosite, de asemenea, camerele suplimentare umplute cu spumă poliuretanică, care are proprietăţi de izolare bune. Aceste camere sunt instalate în afara grădinii de iarnă.

 

Aranjamentul grădinii de iarnă

 

 

Sursa: green-dom.info

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 08 iunie 2011 17:11
Vizualizări: 3890

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325