Arbuști și copaci care pot dezinfecta apa
Apa o poate dezinfecta: pinul, ienupărul, bradul, pinul siberian (cedru) - 15-20 de grame de crenguțe tinere la 1 litru de apă (se adaugă în apă clocotită și se lasă să se răcească și se strecoară), la fundul vasului se va forma un precipitat similar cu fulgii mici - aceasta este murdărie, nu o folosiți. Se poate și fără fierbere, lăsați într-un vas 10-12 sau mai multe ore, taninurile vor scoate murdăria și la fund se va depune un precipitat, iar deasupra va fi apă curată.
Stejarul, fagul, salcia și mesteacănul (coaja de mesteacăn) au o cantitate imensă de tanini (atît în scoarță, cît și în lemnul însuși) care distrug microbii, diverse ciuperci și majoritatea virușilor.
Pentru dezinfecție, faceți același lucru, 15-20 de grame de scoarță a acestor arbuști la 1 litru, fierbeți aproximativ 30 de minute (se poate și puțin mai mult) sau puteți infuza în apă caldă timp de 6-8 ore.