ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Arctica ar putea pierde gheaţă vara termen de cinci aniAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate


Rata de retragere a gheţarilor Jakobshaven (Ilulissat) conform NASA.

Un model de calculator nou a arătat că Oceanul Arctic ar putea pierde pe gheaţă cât mai devreme de vara 2014. U. S. Fostul vice-preşedinte şi un ecologist proeminent, Al Gore a făcut această declaraţie la Conferinţa Naţiunilor Unite privind clima de la Copenhaga.

Între timp, în aprilie, cercetatorii americani au descoperit că acest lucru se întâmplă numai după trei decenii, iar în octombrie colegii lor britanici a redus termenul la douăzeci de ani.

Al Gore şi daneză glaciologist Dorte Dahl Jensen, a prezentat rezultatele a două studii. Unul dintre ei a fost realizat în cadrul proiectului internaţional Arctic Monitorizare şi Evaluare Programul, finanţat de către opt state arctice, alte efectuate Institutul Polar Norvegian.

Constatările oamenilor de ştiinţă sunt reduse la faptul că, în primul rând, coloana de mercur în Arctica până la două ori mai rapid decât media de pe planetă. În al doilea rând, un multi-anual de gheaţă gros se înlocuieşte cu un capac tineri subţire. Există o şansă de 75 la sută că în 5-7 ani de gheaţă vara Arctica va rămâne doar în strâmtorile înguste între insule.

Sette Dahl Jensen spus de asemenea că unul dintre cele mai mari gheţari din Groenlanda Jakobshaven (Ilulissat) a dublat rata de recidivă în mare. În această regiune, nivelul mării a lungul ultimilor zece ani a crescut cu 1,8-3,4 mm pe an. Spune glaciologist, topirea gheţarilor acum în Groenlanda şi Antarctica de Vest conduce la o creştere a nivelului mării de 1 mm pe an. Zece ani mai târziu, această cifră se va dubla.

În vara anului 2007, PAC polare arctice a scăzut la un record de 4.3 milioane de metri patrati. km. De topire a 2008 şi 2009 nu a fost la fel de puternic, dar a luat încă două locuri şi a treia în intensitate.

Puteţi vedea harta ...


science.compulenta.ru

Vineri, 18 decembrie 2009
Vizualizări: 1503

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
58
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
148
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
57
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
96