ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Arhitectura niponă tradițională




 

În toate zonele din Japonia crește numărul de case. Și nu a rămas deloc spaţiul liber. Japonezii rezolvă această problemă într-un mod fractal. Totul se face în felul următor: o casa veche se demolează (aici casele sunt demolate tot timpul, în zece ani ziduri de hârtie putrezesc într-atât că totul se năruieşte), cinci case noi sunt construite în locul ei. Aşa de înguste-înguste. Și un decalaj de trei centimetri între pereţii subțiri din hârtie. În schimb cu trei etaje. Iar în locul parcării vechi pentru cinci maşini se înalţă deja cinci case. Și fiecare casă dispune de un loc de parcare pentru maşină. Maşina intră direct în casă și apoi din mașină pe o scară suspendată puteți urca la al doilea etaj locuibil. Dacă vă veţi înghesui în decalaj. Şi mașina ar trebui să cumpăraţi cea mai mică, cu o singură ușă. A construi imediat atât de multe case într-un singur loc nu este posibil, aşa că acestea sunt construite treptat. În primul rând, cea din colț, apoi cele din jurul ei, etc. Dar din ferestrele casei din colț nu se poate vedea nimic în afară de ziduri pe toate laturile. Şi cum oamenii să iasă din ea? Se vede că doar peste zece ani, atunci când casele din jur vor fi demolate din nou, pentru a construi următorul nivel al fractalului.

Aşa nu a fost întotdeauna. Casa modernă japoneză repetă casa tradiţională japoneză după grosimea pereților, dar nu şi în mărime. Chiar și acum acest lucru nu este peste tot. Doar în case de locuit. Casele japoneze sunt departe de vilele spațioase ruse construite din grinzi de lemn bun şi solid. Pereții japonezi din hârtie în casele de locuit sunt reci în timpul iernii. La locul de muncă la fel ... Este bine să lucrezi într-o clădire înaltă. Panorama în centrul de afaceri este minunată. Exclusiv cu vederi la celelalte clădiri înalte din fiecare fereastră. În afară de o singură ferească. Care este în toaletă. Din toaletă se deschide direct o vedere la palatul imperial. Este frumos ca un Google. Din Palatul Imperial se ridica un fum gros, întunecat chiar şi pe fundalul smogului din Tokyo. Cred că împăratul prăjeşte tempura. Se spune că este o mâncare portugheză.

Cultura japoneză este cultura de împrumut creativ. Cultura japoneză pare a fi o exotică străină, dar de fapt aproape tot din ea poate fi urmărit în împrumuturi de la alte ţări. Scrisul a fost împrumutat din China. Chiar şi modul de a mânca cu beţişoarele în loc de linguri există în toată Asia.. Și în limba modernă până la 30% de cuvinte rostite sunt împrumutate din limba engleză. Însă ca să le desluşim în pronunția și scrisul japonez este foarte greu. Sunt sigur că dacă la japonezii antici vecinii nu-ar fi fost chinezii, ci ruşii, ceremonia ceaiului s-ar efectua în prezent lângă un samovar, și caligrafii iscusiţi ar scrie cu peniţe az, buki, vedi ...

Cea ce în bucătăria japoneză nu a venit din China, a venit din Portughalia - tutun, pâine, focuri de artificii, sărbători, religie, ceai, jocul go (deși noi numim acest joc cu numele japonez, acesta a fost inventat de împăratul chinez), calendarul tradițional, scrisul - toate au fost luate din China, de multe ori prin Coreea, amestecate cu limba și credințe locale. Acum, când cultura japoneză a devenit mai deschisă, alte țări de asemenea adoptă atracţii japoneze. Anime și manga sunt desenate și sunt populare nu numai în Japonia, serialele TV și benzile desenate cu eroi cu ochi mari şi părul strălucitor creează şi coreenii, și chiar americanii. Dar acest lucru este o altă poveste.

Există, totuși, un singur lucru care în Japonia nu a fost împrumutat din nicăieri și care se pare nu va dispărea nicăieri. Această tradiție există și ţine pe japonezul ca rădăcinile. Imobilul. Casa japoneză, o structură minunată, în care totul nu este aşa ca oriunde în altă parte.

Nici o altă națiune cu excepția japonezilor nu a inventat să doarmă, să mănânce, să stea și să trăiască pe podea, fără mobilă. Chiar și cele mai moderne şi scumpe zgârie-nori din Tokyo doar în exterior arată ca clădirile occidentale. În interiorul fiecărui apartament există întotdeauna cel puțin o camera, un dormitor, unde covoraşul tatami din orez este aşternut deasupra betonului, și acolo dorm pe podea, ca și mai înainte,deoarece este atât de convenabil pentru japonezi.

O casă tradițională japoneză este construită din lemn, paie și noroi local numit lut prin eroare. În această casă nu există nici un fundament – japonezii doar pun câteva pietre și apoi instalează deasupra lor o casă pe picioare ca un scaun. Pereții subțiri sunt realizaţi din paie și tencuiţi cu noroi. La săraci-cu un singur strat. La bogaţi - în câteva straturi. Podeaua din paie de orez - în cele mai vechi timpuri aceasta a fost de asemenea doar pentru cei bogați. Pe această podea somnul este ușor. Dar țăranul simplu ar putea dormi şi pe o podea tare din pământ bătătorit sau placi de lemn.

În afară de podea japonezul are nevoie şi de un acoperiş. Acoperișuri japoneze pufoase uimitoare de asemenea sunt construite din paie cu o mulțime de straturi pentru a evita scurgeri. După aranjarea paielei un coafor special se târâi pe acoperiș cu foarfece și face casei o coafură la modă. In fiecare regiune din Japonia au fost tradițiile sale pentru coafurile caselor. În case la modă grădinarul plantează flori direct pe acoperiş. Paia putrezeşte repede din cauza ploilor, se formează un compost, iarba și florile cresc bine. Trebuie doar să nu uitați să urcaţi uneori pe acoperiș și în vară să rupeţi buruienile. Iar iarna să curățați zăpada de pe acoperiș, altfel acoperişul riscă să se prăbuşească. În zonele înzăpezite din Japonia pe acoperiș făceau încă o fereastră care servea pentru ieşire pe timp de iarnă, atunci când tot restul casei era acoperit de zăpadă.

Cea mai bună parte a casei este baia. Japonezilor le place să se scalde. Baia japoneză este un lighean mare cu apă, iar dedesubt - lemne. În baie ar trebuit să faci focul singur, aruncând lemne în foc. Spălatul în această baie tradiţională este o ocupaţie periculoasă. În partea de jos a ligheanului se punea un mic scăunel de lemn pentru a şedea pe el. Dacă piciorul va aluneca şi va atinge partea de jos a ligheanului încălzit - poţi să te speli, dar poţi şi să te arzi. Dar şi o astfel de baie a fost anterior o plăcere scumpă. De obicei, cada a fost doar într-o casă din sat şi proprietarul permitea la alţii să se spele pe rând după familia sa. În aceeași apă. Și acum în hotelurile tradiționale cu apeduct şi uneori apă caldă, proprietarul o dată pe zi umple cada cu apă caldă și pune un capac din lemn deasupra, ca apa să se răcească mai încet, apoi în această baie urcă să se spele toţi clienţii pe rând. Principalul lucru să nu fii ultimul.

 

Традиционное зодчество Японии

 

Casele japoneză absolut autentice au rămas doar în muzee și în cele mai îndepărtate sate. Iar castelele în mare parte au fost distruse în epoca Meiji, cei care au rămas, s-au păstrat întâmplător. Acum, pe fundalul mândriei naționale, multe castele au fost reconstruite din nou, dar din beton.

 

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 02 august 2013 15:28
Vizualizări: 8696

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
79
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
50
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
222
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu c...
169