Arhitectura organică. Metoda de proiectare
Potrivit ONU, în 2007 populația rurală și urbană a Pământului pentru prima dată din istorie a fost aceeași la număr. De mii de ani oamenii au trăit în strânsa legătură cu natura. Ei au urmarit mișcările soarelui și timpului de dimineața până seara, de primăvara până iarna, de la semănat până la recoltare. Toate acțiunile lor au fost dependente de anotimpul anului, vremea. Pentru bunăstarea lor a fost vital necesar să reflecteze foarte atent asupra relației reciproce cu natura, ordinii, metamorfozei în natură.
Ei contemplau aceste schimbări și se alăturau la ritmul, tempoul și perioadele între anutimpuri, la dezvoltarea și vidul, pentru a face parte din ordinea mondială și armonie.
Odată cu creșterea orașelor omul tot mai mult se înconjura cu mediul artificial, devinea tot mai puțin dependent de legile naturii, se detașa tot mai mult de cursul ei și cicluri. Dacă ne vom gândi, în timpul zilei cetățeanul modern se mută dintr-un spațiu închis în altul: casa – transport – birou - transport - casa, este puțin probabil că el își petrece timpul într-o comuniune contemplativă cu natura. Și cu fiecare dintre generații îndepărtarea de natură doar crește. În țările noastre acest lucru a fost agravat din cauza construirii clădirilor din panouri standarde. Am fost crescuți în grădinițe, școli, unde spațiul din jur a fost creat fără nici o încercare de a permite omului de a fi individ. Sarcina societății a fost formarea unui individ ușor manipulat, iar individualitatea lui, dimpotrivă, a fost înăbușită. Pierderea simțului de orientare și de armonie ne face să căutăm o soluție, unele modificări.
În ultimii ani locuitorii din mediul urban încearcă să găsească armonie și calmul, deplasându-se în casele suburbane. Dar spațiul uman și spațiul naturii poate fi natural, unit și întegru.
Mii de metri pătrați sunt populate, plantate cu grădini și înconjurate cu un gard de 4 metri imălțime. Din păcate, în cele mai multe cazuri dorința de a construi o casă la țară este implementată ca un avort arhitectural. Apare un sentiment ciudat când treci în suburbie pe alături de un "castel medieval francez", care este adiacent cu "băile romane" și "catedrala gotică". Dar o surprinză și mai mare produce structura compusă din elemente din diferite epoci.
Desigur, templul grecesc este frumos și armonios . Dar el este frumos pentru că a corespuns viziunii asupra lumii și modul de viață al oamenilor antici. Prin urmare, pentru clientul, materiale, tehnologii și mediul natural contemporan ar fi naturală nașterea unei case complet diferite. Ce ne impune să utilizăm coloanele unui templu grecesc în baie? Instalatiile sanitare moderne înconjurate de basoreliefuri egiptene sunt un kitsch.
Cel mai des stilul clasic este folosit pentru a sublinia statutul social. În acest caz prprietatul ar trebui să schimbe de asemenea costumul de afaceri pe o haină a unui nobil și să înceteze să folosească mașina. De fapt, el a vrut să obțină un spațiu calitativ oferit de o locuință stabilă și solidă. Cu toate acestea ar trebuie să ne dăm seama că acest lucru poate fi obținut și fără decorații istorice.
Unul dintre domeniile care ar rezolva problemele de mai sus a devenit arhitectura organică evoluată într-o direcție separată în anii 30- 50. Scopul acesteia a fost crearea obiectelor al căror formă ar coincide cu destinația lor și condițiile specifice ale mediului înconjurător, la fel ca și forma organismelor naturale. Louis Sullivan și colegul sau, Frank Lloyd Wright , la începutul secolului 20 au creat arhitectura americană care anterior a reprezentat un amestec de forme europene istorice (ceea ce seamănă cu situația noastră actuală). " Fiecare cladire proiectată pentru om, trebuie să fie o parte integrantă a peisajului, a caracteristicilor localității. Să sperăm că aceasta va rămâne acolo unde stă o lungă perioadă de timp. La urma urmei casa nu este un furgon" . F.L. Wright.
" Forma și funcția sunt integre". Aspectul exterior și interior al clădirii este rezultatul interacțiunii a mai multor factori, inclusiv climatul, direcția vântului, topografia, orientarea terenului în raport cu soarele, prezența sau absența umbrii, râului, locului unde trece drumul, cât de departe sunt vecinii, obiecte construite în apropiere sau plantele care cresc deja pe teren.
Pentru a crea un proiect într-un climat de nord Wright a dezvoltat un plan numit
"Solar Hemicycle" (semi – cerc solar).
Clădirea este planificată pentru a forma un semi - cerc, peretele de nord este situat pe un deal și este complet izolat, iar peretele sudic este construit din ferestre și uși cu un strat de sticlă dublu, pentru ca căldura soarelui ar putea pătrunde în casă chiar și în timpul iernii. Șopronul de sud este conceput în așa fel, încât vara pe sticlă să cade umbra, iar iarna lumina soarelui să intre direct în ferestre, oferind căldura binevenită. Acesta este un avantaj al formei clădirii.
A plasa o casă tipică cu o fatadă principală spre drum nu este o soluție a problemei de interconexiune a factorilor externi cu viața internă a familiei.
În timpul zilei omul nu are nevoie să încălzească întreaga casă - dimineața ne place să bem cafea la bucătărie, apoi putem lucra în birou, iar în după-amiază târzie să ne bucurăm de apusul soarelui împreună cu toată familia în salon. Deci viața noastră este legată de soare și casa ar trebui să reflecte acest lucru.
Salonul, atelierul au nevoie de mai multă soare, decât un dormitor; iar sistemul home cinema în general nu are nevoie de soare. Calitatea luminii este importantă în funcție de scopul camerei: un artist are nevoie de o lumină uniformă reflectată, iar în dormitor este plăcut să vezi razele directe ale soarelui.
Utilizarea energiei solare pasive influențează mărimea ferestrelor. În plus, folosind eficient soarele, noi economisim resursele naturale, ceea ce contribuie la stilul de viață ecologic și conștient.
Înainte de a începe proiectarea, ar trebui să se analizeze natura reliefului, toate curbele și dealurile, panta și vegetația, să se caute cea mai bună priveliște. Unde e mai plăcut să fii și unde nu dorești să te afli. Doar aflându-ne pe teren, putem simti cel mai bun loc pentru a localiza casa, terasa, locul de joacă pentru copii și grădina.
Este important să fie luate în considerare și folosite toate locurile însemnate din zonă – fie un copac frumos , o piatră mare, un musuroi de furnici sau o peluză. Trebuie să ținem minte că casa ar trebui să se integreze într-un mod organic cu terenul în cauză și să încercăm, dacă este posibil, să-l îmbunătățim, cel puțin, să nu-l deteriorăm. Mii de ani natura a modelat acest loc și dacă omul dorește să trăiască în armonie cu ea, el trebuie să respecte legile sale.
Forma depinde de funcție. Acest principiu poate fi văzut în toate manifestările naturii. Ou de găină trebuie să aibă un perimetru minim pentru a menține căldura internă și în același timp să aibă o rezistență cât mai mare posibilă. Știința bionica explorează principiile de naștere a formelor în natură și le folosește pentru a rezolva problemele structurale ale arhitecturii.
În proiectarea locuinței este important să se analizeze cu atenție și profund toate procesele functionale.
Zilnic facem o secvență de acțiuni, scenariul cărora depinde de poziția relativă a spațiilor. Comunicațiile bine concepute economisesc timpul, pe care îl petrecem în drum, și structurează casa în conformitate cu locatarii.
Separarea corectă a casei în părțile de zi și de noapte va permite părinților să doarmă bine in timpul petrecerii adolescentine în salon.
În viața fiecării familii există momente care o diferă de orice altă familie.
Stilul de viață și personalitatea fiecărui membru al familiei afectează în mod direct zonarea funcțională și caracterul casei. Casa trebuie să îndeplinească toate nevoile omului, dintre care unele sunt evidente și controlate de reglementări (de exemplu, înălțimea fizică a ușii trebuie să fie mai înaltă decât un om).
În casa lui omul ar trebui să fie în siguranță. Având un adăpost solid și sigur, omul se gândește la confort.
Sunt importante percepțiile luminii și culorii, căldurii și texturii materialelor, este necesar să se înțeleagă cum vor fi distribuite sunete (de exemplu, dacă în familie sunt copiii mici). De asemenea, este important să se ia în considerare mirosurile (plăcute și nu prea).
Casa este un loc de viață, comunicare și interacțiune a diferitelor persoane. Într-un fel și un loc "public" atunci când aveți oaspeți.
Prin urmare, la proiectarea casei este foarte important să vă gândiți la atmosfera și starea de spirit a fiecărui spațiu pentru ca, de exemplu, întregul salon prin aspectul său să arăte bunăvoință și să faciliteze comunicarea, desigur, dacă este necesar. Dormitorul prin culoare, formă, materiale și locația ferestrelor să contribuie la pacea de seară și vioiciunea de dimineață. Coridorul să arăte dinamica și mișcarea. Este modul de comunicare a oamenilor cu locuințele lor. Casa este o manifestare a lucrurilor primare și secundare, a caracterului oamenilor și a locului unde se află casa. Casa este unică și interconectată organic. Casa eliberează energie pentru auto-dezvoltare. Dacă von îndepărta din spațiul toți factorii negativi, atunci omul va avea mai multă energie pentru a se ocupa cu munca de creație, auto-dezvoltare și creșterea spirituală.
Fiecare formă de arhitectură organică trebuie să fie văzută ca un organism care evoluează în conformitate cu legea existenței, misiunea sa, în armonie cu funcțiile sale și împrejurimile sale, ca o plantă sau alte organisme vii . Potrivit A. Gaudi,"nu este o imitație a naturii, creația este similară cu natura", adică este conștientizarea legilor de construcție și a mecanismelor de interconectare a volumurilor obiectelor.
Uitați-vă la viitoarea casă dvs. La locul unde se află caca și oamenii care vor trăi în ea. Fiți atenți la toți factorii care afectează caracterul său și atunci se va naște o casă naturală și organică, confortabilă pentru dvs.