ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Arhitectura solara (+Foto)

Este impropriu să vorbim de o clădire eficientă energetic, atunci când sistemele de încălzire și răcireale clădirii trebuie să rezolve problemele create de un design convențional, non-integrativ.

Măiestria de a utiliza lumina și energia oferită de soareîn arhitectură este o artăși o științăîn același timp. Începând cuPiramidele din Egipt, cuMesa Verde din SUA de acum 700 ani, cu Maison Solaire din Franța proiectată in 1979 și terminând cu ultimele proiecte de Case Pasive, principiile de bază ramân aceleași. Soarele și Clima locului ghidează modul în care va fi conceput un proiect pentru a atinge un nivel ridicat de eficiență energeticăși pentru a spori confortul în interior. Pentru a atinge aceste obiective trebuieînțelese și optimizate o serie de interacțiuni între mediul extern, forma și caracteristicile componentelor unei clădiri, echipamentele acesteia, sursele de căldură internă,numarul de ocupanți și modurile de utilizare ale clădirii.



Proiectarea solară pasivă include o varietate de strategiipasive si active. Prin strategiile pasive înțelegem aceleacțiuni prin care se utilizeaza resursele naturale pentru a atinge un confort termic în interiorul locuiței fară a folosi energie produsă de om.În acest articol vom trata strategiile pasive.

BenjaminFranklin a spus: “O investiție în cunoaștere aduce cea mai bună dobandă”

Designul solarîncepe în etapa de cunoaștere, adică de colectarea informațiilor despreclimă (cantitatea de lumină de pe site,radiațiile solare, temperaturile anuale, precipitații, viteza și direcția vântului, etc).Acestea vor influența radical forma, orientarea, materialele utilizate, procentul de fenestrație, tipul de acoperiș, gradul de izolare și multe alte aspecte ale clădirii. Existăinstrumente de calculgratuite, care oferă strategii pasive de design solar posibil de implementat în proiect cum ar fi zonele pentru instalarea jaluzelelor sau numarul de zile în care este necesară asigurarea ventilației naturale.


Aspecte cum ar fi copacii mici care vor deveni înalți, sau o viitoare clădire cu mai multe etaje care potumbri ulterior casa, trebuie luate în considerare.

În proiectarea contemporană se discută din ce în ce mai mult despre Designul Solar (Solar Design). Pentru a avea succes, un design pasiv solar trebuie să includă câteva elemente de bază care funcționează împreună:

Orientarea și cantitatea de ferestre. În funcție de tipul de climăși zona geografică,ferestrele sau alte dispozitive care colectează energia solară ar trebui să fie orientate la 30 de grade față de Sud( sauNord în emisfera sudică) și nu ar trebui să fie umbrite în timpul sezonului de încălzire de alte clădiri sau copaci de la 9 dimineața până la 15:00. În timpul sezonului cald, ferestrele ar trebui să fie umbrite pentru a evita supraîncălzirea. Asigurați-vă că păstrați geamul curat, pentru a beneficia maxim de soare.În regiunea noastră trebuie evitată amplasarea ferestrelor în partea de Nord și Nord-Vest, pentru a proteja locuința de vânturile reci de iarnă. În cazul necesitații ferestrelor in aceasta zona, asigurați o calitate superioară a tâmplariei.


Masă termică. În termeni simpli, o casă solară pasivă colectează căldura pe măsură ce soarele strălucește prin ferestre și o reține în materiale care o stochează. Masa termică este definită ca fiind capacitatea unui material de a absorbi, stoca și elibera energie termică.Masa termică dintr-o casă solară este reprezentată depereți, partiții care pot fidin cărămizi, lemn, piatră, oțel,sau betonși care acționează ca evacuatoare de căldură în perioadele calde și ca surse de căldură în perioadele reci. Asigurați-vă că transmisia luminii solareasupra materialelor cu masă termicănu este blocată.Raportul ideal dintre masa termică șigradul de fenestarție variază în funcție de climă.


Mecanismele de distribuție. Căldura solară este colectată și stocată în diferite zone ale casei și apoitransferată prin conducție, convecție și radiații. În unele case, ventilatoarele mici și suflantele ajută la distribuirea căldurii. Conducția apare atunci când căldura se mișcă între două obiecte care sunt în contact direct unul cu celălalt, cum ar fi atunci când o podea încălzită de soare vă încălzește picioarele goale. Convecția este transferul de căldură cu ajutorul aerului saua apei, iar casele solare folosesc adesea convecția pentru a muta aerul din zone mai calde - un spațiu solar, de exemplu - în restul casei. Radiația este ceea ce simți când stai lângă o sobă cu lemne sau o fereastră însorită și îi simți căldura pe piele. Culorile mai închise absorb mai multă căldură decât culorile mai deschise și sunt o alegere mai bună pentru casele aflatein zone climatice în care perioada rece este mai lungă pe tot parcursul anului. Utilizând toate aceste metode de distribuire a energiei termice într-un mod eficient și bine gândit, pot face o mare diferență în costurile de operare ulterioare.

Strategiile de control. Există o serie largă de strategii de control pentru casele solare. Cum ar fi acoperișurile dimensionate corespunzător care pot oferi umbră ferestrelor sudice și vestice în lunile de vară, reducând substanțial necesitatea pornirii sistemelor de răcire. Studiile de însorire sunt unealta potrivită în proiectarea elementelor de umbrire și dimensionarea golurilor.Abordările de control includ termostatele diferențiale care semnalizează ventilatorul să porneascăîn momentul atingerii unei temperaturi ridicate în interior.Alte exemple ar fi gurile de ventilare și amortizoare care permit sau restricționează fluxul de căldură, jaluzele cu emisivitate redusă, obloane izolante operabile și copertinele.

Lumina naturală. Casele solare pasive bine proiectate oferă, de asemenea, lumină naturală pe tot parcursul anului. Iluminarea naturală minimizează necesitatea de lumină artificială și reduce costurile la electricitate. Utilizarea cât mai eficientă a luminii naturale poate economisi până la 75 la sută din energia utilizată pentru iluminarea clădirilor. Pe piață au apărut colectoare de luminăsolarăcare, prin intermediul unor fibre opticeconduc lumina captată de colectoare pe distanțe de până în 100 metri în clădire păstrând atât un nivel ridicat de calitate a luminii, cât și de intensitatea acesteia.


Relația dintre arhitectură și energie este legată atât de strategiile pasive, cât și de performanța prin inovații în tehnologie. Proiectarea solară remodelează orașele și arhitectura din întreaga lume și reprezintă o modalitate de abordare a crizei climatice globale.

Dacă aveți în vedere proiectarea solară pasivă pentru o nouă casă sau o remodelare majoră, consultați un arhitect familiarizat cu tehnicile solare pasive.Însă, înainte de a adăuga caracteristicile solare la noul proiect, amintiți-vă că, reducerea consumului este cea mai rentabilă strategie pentru eficienta energetică. 

Autor: Tatiana Medaru

Director: Valeri Catruc

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 19 mai 2021 10:08
Vizualizări: 1436

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
163
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
265
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
398
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
460