Aşezări eficiente energetic
Aşezări eficiente energetic
În 2004 municipalitatea daneză Egedal lângă Copenhaga a lansat un proiect pilot de construcţii. Astăzi, "Stenlese South" este cea mai mare localitate eficientă energetic. Principala condiţie a experimentului – casele construite aici ar trebui să respecte standarde de consum ale energiei şi cele ecologice, mult mai stricte, decât standarde, care sunt în vigoare pe cealaltă parte a teritoriului Danemarcei.
“Stenlese South” ocupă o suprafaţă de 76 hectare. După ce parcele de teren au fost vândute constructorilor, pe teritoriul aşezării au fost montate 750 de vile şi townhouse. În conformitate cu condiţiile experimentului, dezvoltatorii pot proiecta case în orice stil de arhitectură, dar fiecare clădire trebuie să consume energie cu 35% mai puţin, decât prevede Codul constructorilor din Danemarca. Acest lucru economiseşte anual 3,6 mln kW, iar în 30 de ani (ciclul de viaţă medii al clădirilor), economiile vor constitui peste 100 de milioane kW.
Pentru a atinge standarde specifice de eficienţă energetică la construcţia aşezării au fost aplicate soluţii tehnologice avansate.
Izolare termică
Ca izolaţie pentru pereţi, acoperiş şi fundament sunt utilizate materiale, bazate pe vata minerală, cu o grosime de mai mult de zeci de centimetri. O atenţie deosebită este acordată ferestrelor şi altor canale termice, prin care, de obicei, căldura iese din casă. Calitatea de izolare a clădirilor este inspectată de către reprezentanţii municipalităţii.
Schimbătoare de căldură, recuperatoare
Schimbătoare de căldură, recuperatoare iau caldura din aerul, care iese din casă prin sistemul constrâns de ventilaţie.
Pompe de căldură
Pentru încălzirea locuinţelor şi apei sunt folosite pompe de caldură, care extrag căldura din pământ şi apele subterane. La ieşire se obţine apa caldă, care prin podeaua caldă încalzeşte vila.
Sistemul de colectare a apei de ploaie
Aproape de casă, se ingroapă un poloboc imens în care se acumulează apa, care apoi este folosită în casă (din conducte, în scopuri tehnice) sau pentru irigare.
Folosirea surselor de energie regenerabile
Instalarea panourilor solare pe o suprafaţă de 20 m ² cu costul de 12 mii de euro permite unei case eficiente energetic cu o izolaţie bună să renunţe la utilizarea energiei externe. Pentru o locuinţă standardă de 150 m2, cu o izolaţie insuficientă va fi nevoie de un colector de 11 ori mai mare, cu o suprafaţă de 232 m ², care va costa mai mult de 100 de mii de euro.
Ecologie
În construcţii este interzisă utilizarea materialelor nerecilabile. De exemplu, aici este interzisă instalarea ferestrelor şi uşilor din PVC, precum şi utilizarea materialelor lemnoase, pe bază de fenol.
Case-termosuri
Unele clădiri din localitate sunt realizate conform tehnologiei caselor pasive, care datorită unei izolaţii puternice şi recuperatoarelor se transformă într-un fel de termosuri, care nu eliberează energia, şi, prin urmare, nu necesită surse externe de energie pentru încălzire. Cu toate acestea, danezii economicoşi au idei proprii despre temperatura corectă în încăperi: în Rusia în apartamente în timpul iernii temperatura este cu câteva grade mai caldă.
Construirea unei case eficiente energetic este aproximativ cu 7-10% mai scumpă, decât celei convenţionale. Costul caselor, situate în Stenlese, este mare chiar şi după standarde moscovite – în medie 1700 de euro pentru un metru pătrat. Se planifică că costurile suplimentare ar trebui să se recupereze în 15-20 de ani în cazul în care preţurile actuale pentru energie şi electricitate nu se vor schimba.
În prezent, Danemarca a pus în aplicare zeci de proiecte-pilot ale caselor eficiente energetic şi aşezărilor ecologice, precum şi localităţilor, care utilizează numai surse de energie regenerabile.