ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Astăzi vehiculele electrice sunt alimentate cu cărbuneAstăzi vehiculele electrice sunt alimentate cu cărbunePe măsură ce tot mai des vedem noutăţi despre vehicule electrice, se creează o impresie falsă că scăparea de emisie de gaze cu efect de seră în atmosferă masivă este deja foarte aproape. De fapt, situaţia este ceva mai complicată. Vehiculele electrice, desigur, pot elibera oraşe de îmbrăţişarea sufocantă a smogului, însă oare acestea ar putea face planeta noastră mai curată?

Odată cu introducerea vehiculelor noi cu instalaţii de forţă hibride şi posibilitatea de încărcare de la reţeaua electrică , precum şi apariţia unor vehicule electrice deocamdată puţin numeroase , probabil, dă o speranţă la o reducere semnificativă a emisiilor nocive în atmosferă. Cu toate acestea, automobilele electrice sunt doar o parte dintr-un puzzle complex care nu se rezolvă la fel de simplu pe cât pare la prima vedere.

De fapt, maşinile sunt responsabile pentru 20-25% de emisiie de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Deci chiar şi cu trecerea de 100 % la transportul electric, problema emisiilor va rămâne nerezolvată.
În plus, în cadrul structurii actuale a producerii energiei electrice trecerea completă la transportul electric poate mări cantitatea emisiilor în atmosferă. De ce? Pentru că, de exemplu, în China, aproximativ 80% din energie electrică sunt produse de centralele termice care funcţionează pe baza de cărbune şi sunt o sursă majoră de gaze cu efect de seră.

Astăzi vehiculele electrice sunt alimentate cu cărbune


În afara de dioxid de carbon de care ne-am săturat ca de mere acre, centralele termice, funcţionând pe cărbune, eliberează cantităţi masive de dioxid de sulf, şi chiar şi metodele moderne de curăţare nu permit să fie redusă cantitatea emisiilor până la nivelul acestora de la  motorul pe benzină.

Prin urmare, în aceaşi China, trecerea la sursele de energie alternative curate este văzută ca o parte a politicii naţionale, şi programul de RPC pentru  dezvoltarea tehnologiilor "verzi" este unul dintre cele mai ambiţioase din lume. În timp ce realitatea actuală este departe de planurile idealiste ale ţării.

Astfel, o tranziţie eficientă la mijloacele de transport electrice pe scara largă va fi eficientă din punct de vedere al protecţiei mediului înconjurător, numai în cazul introducerii tehnologiilor generatoare de energie noi  cu emisii minime în toate stadiile ciclului de viaţă: producere, utilizare şi reciclare.

 

 

Sursa: Ştiinţa Mediului şi Tehnologie

Vineri, 11 iunie 2010
Vizualizări: 2078

Citiţi de asemenea

Încă nu demult nici măcar nu auzisem de acest cuvînt - "microplastic". Și astăzi nu scrie despre el doar cel leneș.Desch...
57
Mulți oameni au un nivel crescut de aciditate în organism. Aceasta este o consecință tipică a consumului de alimente d...
0
Aceasta este cea mai detaliată fotografie a vieții celulare interioare făcută vreodată pînă în prezent.Celula este unita...
103
Avînd un stil de viață hiperactiv, poți avea impresia  că nu ai suficient timp pentru anumite lucruri în timpul z...
146