ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Astrofizicienii au descifrat enigma părții întunecate a Lunii




Astrofizicienii de la Universitatea din Pennsylvania au încercat să explice de ce partea Lunii, care nu se vede de pe Pămînt diferă de cea vizibilă, scrie ABC într-un articol semnat cu inițialele "H. de H.". Pe partea vizibilă a Lunii se află așa-numitele "mări", care s-au format în urma impactului meteoriților, - lacurile de magmă bazaltică. Pe partea întunecată a Lunii sînt mai puține "mări" și arată ele complet diferit.

Omenirea s-a confruntat cu această enigmă în 1959, atunci cînd nava sovietică "Luna-3", a transmis pe Pămînt primele imagini ale părții întunecate a Lunii.

Cercetătorii din Pennsylvania explică: motivul este că emisferele Lunii diferă ca grosime a scoarței lunare. Acest lucru, la rîndul lui, este cauzat de modul în care a apărut Luna.

"Povestea a început în urmă cu 4,5 miliarde ani, atunci cînd un obiect de mărimea planetei Marte, numit "Thea", s-a lovit violent de planeta noastră. Straturile exterioare ale Pămîntului și ale planetei misterioase au țîșnit în spațiu și, treptat, din ele s-a format Luna", - se spune în articol. Cel mai probabil, Luna de la bun început era întoarsă cu aceeași parte spre Pămînt.

Luna s-a răcit mai repede decît Pămîntul, pentru că era mult mai mică. Căldura emanată de Pămînt ajungea la partea apropiată a Lunii. Și, în timp ce partea nevăzută a Lunii se răcea lent, cea vizibilă de pe Pămînt rămînea în stare topită.

Ca urmare, scoarța lunară pe partea întunecată a devenit mai groasă. Deaceeac acolo sînt mai puține "mări": impactul meteoriților provoca mai rar erupții de magmă bazaltică.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 17 iunie 2014 17:03
Vizualizări: 2076

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
74
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
69
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
155