ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Astrofizicienii au descifrat enigma părții întunecate a Lunii
Astrofizicienii de la Universitatea din Pennsylvania au încercat să explice de ce partea Lunii, care nu se vede de pe Pămînt diferă de cea vizibilă, scrie ABC într-un articol semnat cu inițialele "H. de H.". Pe partea vizibilă a Lunii se află așa-numitele "mări", care s-au format în urma impactului meteoriților, - lacurile de magmă bazaltică. Pe partea întunecată a Lunii sînt mai puține "mări" și arată ele complet diferit.

Omenirea s-a confruntat cu această enigmă în 1959, atunci cînd nava sovietică "Luna-3", a transmis pe Pămînt primele imagini ale părții întunecate a Lunii.

Cercetătorii din Pennsylvania explică: motivul este că emisferele Lunii diferă ca grosime a scoarței lunare. Acest lucru, la rîndul lui, este cauzat de modul în care a apărut Luna.

"Povestea a început în urmă cu 4,5 miliarde ani, atunci cînd un obiect de mărimea planetei Marte, numit "Thea", s-a lovit violent de planeta noastră. Straturile exterioare ale Pămîntului și ale planetei misterioase au țîșnit în spațiu și, treptat, din ele s-a format Luna", - se spune în articol. Cel mai probabil, Luna de la bun început era întoarsă cu aceeași parte spre Pămînt.

Luna s-a răcit mai repede decît Pămîntul, pentru că era mult mai mică. Căldura emanată de Pămînt ajungea la partea apropiată a Lunii. Și, în timp ce partea nevăzută a Lunii se răcea lent, cea vizibilă de pe Pămînt rămînea în stare topită.

Ca urmare, scoarța lunară pe partea întunecată a devenit mai groasă. Deaceeac acolo sînt mai puține "mări": impactul meteoriților provoca mai rar erupții de magmă bazaltică.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 17 iunie 2014 17:03
Vizualizări: 1995

Citiţi de asemenea

Fostul studio în aer liber al unui pictor a fost transformat într-o casă ecologică-colibă printre copaci de eucalipt. Du...
221
Mările și oceanele sînt locuri pitorești și unice ale planetei noastre, bogate în biodiversitate și surse de viață. Cu t...
167
Ambalajele din plastic au devenit o parte integrantă a vieții noastre cotidiene și, din păcate, cresc excesiv impactul n...
205
O gîscă salvată refuză să zboare de la bărbatul care i-a salvat viața cu mulți ani în urmă...
600