ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Astrofizicienii au descifrat enigma părții întunecate a Lunii
Astrofizicienii de la Universitatea din Pennsylvania au încercat să explice de ce partea Lunii, care nu se vede de pe Pămînt diferă de cea vizibilă, scrie ABC într-un articol semnat cu inițialele "H. de H.". Pe partea vizibilă a Lunii se află așa-numitele "mări", care s-au format în urma impactului meteoriților, - lacurile de magmă bazaltică. Pe partea întunecată a Lunii sînt mai puține "mări" și arată ele complet diferit.

Omenirea s-a confruntat cu această enigmă în 1959, atunci cînd nava sovietică "Luna-3", a transmis pe Pămînt primele imagini ale părții întunecate a Lunii.

Cercetătorii din Pennsylvania explică: motivul este că emisferele Lunii diferă ca grosime a scoarței lunare. Acest lucru, la rîndul lui, este cauzat de modul în care a apărut Luna.

"Povestea a început în urmă cu 4,5 miliarde ani, atunci cînd un obiect de mărimea planetei Marte, numit "Thea", s-a lovit violent de planeta noastră. Straturile exterioare ale Pămîntului și ale planetei misterioase au țîșnit în spațiu și, treptat, din ele s-a format Luna", - se spune în articol. Cel mai probabil, Luna de la bun început era întoarsă cu aceeași parte spre Pămînt.

Luna s-a răcit mai repede decît Pămîntul, pentru că era mult mai mică. Căldura emanată de Pămînt ajungea la partea apropiată a Lunii. Și, în timp ce partea nevăzută a Lunii se răcea lent, cea vizibilă de pe Pămînt rămînea în stare topită.

Ca urmare, scoarța lunară pe partea întunecată a devenit mai groasă. Deaceeac acolo sînt mai puține "mări": impactul meteoriților provoca mai rar erupții de magmă bazaltică.

 

Sursa

Marţi, 17 iunie 2014
Vizualizări: 1550

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
234
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
148
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
259
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
105