Atenție la fructele și legumele de sezon! Pot cauza toxiinfecție alimentară
Soarele, canicula și alimentele de sezon, pline de nitrați, ne dau mari bătăi de cap în sezonul cald. Băuturile şi mîncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite chiar la cîteva ore de la consum, potrivit csid.ro.
Fructele şi legumele crescute cu îngrăşăminte naturale şi irigate cu apă contaminată, sau pur şi simplu, nespălate înainte de consum sunt periculoase pentru sănătatea noastră.Prin ingestie, germenii pătrund în organism, iar la cîteva ore încep să apară primele simptome de toxiinfecţie alimentară.
Cea mai mare atenţie trebuie acordată alimentelor cumpărate de la tarabe sau de la producători care nu prezintă încredere sau de la persoane care nu pot garanta care este sursa acestora. Nu alegeți fructele mari, perfecte, roșii și strălucitoare: amintiți-vă că cele care cresc la țară nu sunt ”ideale”, dar mai au pe ici, pe colo și cîte un vierme.
Cum vă feriţi de toxiinfecţia alimentară:
• Spălaţi-vă întotdeauna pe mîini cu apă şi săpun cînd mîncaţi
• Nu consumaţi alimente din surse nesigure, restaurante care nu vă inspiră încredere, tarabe sau de pe marginea drumului
• Nu gustaţi fructe sau legume de la piaţă la îndemnul vînzătorilor care garantează că sunt curate
• Nu consumaţi alimente perisabile pe care le-aţi ţinut o zi întreagă la temperaturi ridicate
• Evitaţi maioneza în sezonul cald întrucît gălbenuşul se degradează rapid, devenind periculos
• Pentru a evita contaminarea cu agenţi care provoacă Toxoplasmoza şi Listerioza, femeile însărcinate ar trebui să fie foarte atente la crudităţi. În această situaţie este mai bine ca fructele şi legumele să fie spălate nu doar cu apă, ci şi cu bicarbonat de sodiu, înainte de a fi consumate. Infecţia dobîndită în timpul sarcinii poate conduce la avort spontan sau malformaţii congenitale grave care pun în pericol viaţa copilului.
Sursa: noi.md