Atenție! Detergenții sînt extrem de periculoși pentru sănătate! Există alternativă…
De ce se îmbolnăvesc copiii noștri, au alergii? Ați încercați să înlocuiți detergentul? Mulți dintre cei care au încercat au rămas mulțumiți și mai mult nu folosesc această chimie strașnică…
V-ați gîndit vreodată cu ce spălați rufele și cît e de inofensiv? Cred că majoritatea dintre noi nu se gîndește la aceste fleacuri pînă cînd în familie nu apare un sugar sau nu începe alergia. Iar pînă atunci noi pur și simplu aruncăm hainele murdare în mașina de spălat, turnăm detergentul cumpărat în magazinul din apropiere sau gel și peste o oră avem deja rufe curate. Dar, în realitate, un simplu detergent ascunde foarte multe pericole.
Iar curățătoriile chimice? Nimeni niciodată nu vă va spune cu ce vor scoate petele de pe hainele voastre. Dar ați observat că aproape la toate punctele de recepție miroase a clor? Sau există un miros foarte înțepător? Asemenea mirosuri ar trebui să vă pună în gardă – sînt folosite chimicalele care pot nu doar provoca alergie, dar și să conducă la consecințe mai serioase. Apropo de mirosuri. În detergenți și gelurile pentru spălat deseori sînt folosite substanțe puternice, pentru a atenua mirosul neplăcut al substanțelor nocive. Adică, cu cît detergentul are un miros mai puternic, cu atît e mai probabil că producătorul a „aruncat” încolo vreun ingredient ieftin și nu chiar inofensiv din punct de vedere ecologic. Și asta nu se referă doar la detergenți, ci la toate produsele de curățat.
Piața modernă propune o mulțime de produse pentru ca hainele voastre să fie mereu curate și proaspete, inclusiv există și detergenți și geluri ecologice. Așa ca Ecodoo din Germania sau BIO MIO din Danemarca. Ale costă mai mult decît produsele obișnuite, dar cu siguranță nu vor provoca alergii. În general, principalul producător de detergenți ecologici este Germania, dar pregătiți-vă să plătiți o sumă frumoasă pentru acestea. Desigur, putem susține și producătorul autohton – în fiecare țară există cîte unul, dar, din păcate, în Rusia sau Ucraina, sau alte țări din spațiul post-sovietic aceștia sînt doar la început de cale și nu ar putea bucura consumatorul cu un produs la fel de calitativ ca și cele străine. De aceea, pentru a economisi, e mai simplu să faceți un detergent în condiții casnice, care nu va fi cu nimic mai prost față de detergentul cumpărat.
Așadar, vom avea nevoie de:
Săpun de rufe 72%, produs din uleiuri naturale vegetale și animale. El va fi ingredientul principal al viitorului detergent. Treceți săpunul prin răzătoare.
Dacă doriți ca detergentul să nu aibă miros – ignorați acest punct. Iar dacă doriți un miros natural – adăugați 3-4 picături de ulei eteric la o bucată de săpun,
Acum adăugăm bicarbonat de sodiu. În cantități egale. Se știe că bicarbonatul ajută săpunului să curețe mai bine are proprietăți deodorizante, moaie apa, țesăturile, scoate petele și chiar protejează mașina de spălat de depunerea calcarului. Amestecați totul pînă la obținerea unei mase omogene.
Detergentul e gata. Pentru o spălare sînt suficiente 3-4 linguri de amestec.
Desigur, cineva va spune că noi am inventat bicicleta. Deși, în realitate, cu acest detergent nu doar veți economisi bani, dar și veți fi convinși că apropiații voștri vor fi protejați de acțiunea chimică a produselor din comerț.
Acum cîțiva ani, eram în căutarea un detergent inofensiv, spălam și cu bicarbonat, și cu castane de săpun, despre care am scris pe blogul meu „Chimia prietenoasă”. Și totuși, în calitate de chimist, vă pot spune că săpunul nu este eficient în apa dură și va lăsa urme sure pe haine. Iar pentru lînă și mătase acest detergent din săpun și bicarbonat nu este potrivit, în general. Totodată, nu puteți fi siguri din ce grăsimi este făcut săpunul, ceea ce poate fi un impediment pentru vegani. În Ucraina deja se produc produse chimice certificate. De exemplu, detergenții La Mark – ei au un șir de produse biodegradabile pentru spălat, iar detergenții nu au miros. Sau Organik Control – soluții pentru spălat cu certificatul ICEA. Cînd am descoperit aceste produse, am încetat să-mi mai fac probleme cu produsele casnice ineficiente și incomode. Or, oamenii nu degeaba caută înlocuitori ai săpunului. Iar prețul produselor ucrainene este cu mult mai mic decît al celor germane.
Sursa: rodovid.me