În Kazahstan a fost lansată producţia pungilor ecologice
La Astana a fost lansată o linie de producţie a pungilor biodegradabile. Mostrele pot ţine o greutate de pînă la 13 kilograme şi sunt mai scumpe decît pungile obişnuite doar cu 10%. Acestea sunt fabricate din celuloză, amidon şi acid lactic, iar întreprinderea planifică să producă pînă la 5 milioane de pachete pe lună, ceea ce constituie a şasea parte din consumul de pungi în Astana.
Producţia pungilor ecologice începe cu nişte granule speciale. Acestea sunt fabricate din acid lactic, celuloză şi amidon modificat. Materia primă este plasată într-un buncăr, unde aceasta este încălzită şi transformată în pungi. În cîteva minute, strungurile produc pînă la 100 de bucăţi. Într-o lună se preconizează producerea a pînă la 5 milioane. Potrivit antreprenorului, acest volum va permite satisfacerea cererii locuitorilor.
„Am studiat experienţa producătorilor ruşi, europeni şi chinezi, spune întreprinzătorul, participantul la proiectul „EKO pachet”, Miras Abbasov. În Rusia și Europa, la fabricarea pungilor ecologice este folosit un adaos special. În China, unde din 2008 a fost lansată campania de renunțare la plastic, au reușit să facă pachete din materiale vegetale. Noi am preluat tehnologia loc. Ei utilizează acidul poliactid (acidul lactic), amidonul modificat, acetatul de celuloză, lgnină și plastificator. La noi în Kazahstan în multe orașe sunt instalații de producere a pungilor din plastic: Almatî, Astana, Usti-Kamenogorsk, Șîmkent etc. Modificația instalațiilor de producere a pachetelor ecologice îi va costa peste 20 de mii de dolari.”
Abbasov planifică să producă pînă la 5 milioane de articole pe lună. Pentru comparație, piața orașului Astana, potrivit estimărilor businessmanului, constituie 30 de milioane de pachete pe lună, iar locuitorii orașului folosesc cel puțin 50 de milioane de pachete pe lună.
În condițiile compostului la o anumită temperatură, aceste pachete se descompun în CO2 și humus peste 100 de zile. Însă în Kazahstan, deocamdată, nu există întreprinderi de prelucrare a deșeurilor, unde ar fi condiții ideale pentru procesarea pungilor. De aceea, o asemenea pungă, în condițiile rampei de gunoi, se va descompune timp de un an.
În prezent, întreprinzătorii trec procedura de certificare, elaborează designul logotipului, precum și poartă negocieri cu potențialii cumpărători. Cel mai mare interes a fost manifestat de reprezentanții „eco-responsabili” ai micului business – curățătoriile chimice, magazinele online, furnizorii de servicii. Este vorba de loturi mici a cîte 500-1000 de bucăți. De asemenea, se poartă negocieri cu o rețea de supermarketuri, prin care comercializarea pungilor va fi rentabilă, dacă va fi găsit un agent de publicitate, logotipul căruia va fi aplicat pe pungi.
Circa 4% din volumul dobîndit de petrol anual în lume sunt folosite pentru producerea pungilor din plastic. Procesarea lor este nerentabilă. O altă variantă de reducere a poluării, în afara producției pungilor biodegradabile este popularizarea diferitor genți din pînză și pachetelor din hărtie.