În Moldova se produc desene animate pentru adulți (+Video)
Știați că în Moldova noastră se produc filme de animație? În anul 2013 studioul de animație Simpals a lansat o serie de filme de scurt metraj cu desene animate. Primele desene animate se numeau "Dji. Death fails" în 2013 și "Dji. Death Sails" în 2014. În aceste filme protagonistul -moartea rătată Dji - lucrează din greu, dar datorită nenorocului său se dovedește a fi mai viu și bine pregătit pentru viață, decât clienții săi ghinioniști care sunt gata de a-și lua rămas bun (cu viața și cu sufletul). Deci, aventurile lui Dji i-au plăcut nu numai telespectatorilor moldoveni, dar și criticilor străini. În Statele Unite, la festivalul "Nevada International Film Festival" desenul animat din Moldova "Dji. Death fails" a luat primul loc la categoria "Best Comedy". În total, desenele animate moldovenești au adunat premii de la peste zeci de festivaluri internaționale. De același succes s-a bucurat desenul animat "Dji. Death Sails" și următorul episod din această serie -"Țiganul".
Sunt niște desene animate comice, destinate publicului adult. Datorită genului satiric și unei performanțe înalte aceste desene animate sunt apreciate și de copiii de vârsta școlară. Deosebit de atractivă pentru copii este calitatea imaginii 3D și animația pe care aceștia inconfundabil o simt aproape de cea populară, modernă - "americană". Cu toate acestea, toate subtilitățile încărcării semantice a acestor filmulețe au fost deja apreciate pe deplin de adulți care se amuză de propriile frici și complexe. Astfel, la momentul de față fiecare dintre aceste filme de animație are peste un milion și jumătate de vizualizări pe ”youtube”.
Într-adevăr ne putem mândri cu această realizare a concetățenilor noștri reprezentați prin echipa studioului de animație Simpals care datorită creativității sale au făcut o contribuție globală în mediul filmelor animate. Nu este doar o schimbare, și nu doar un succes, cu siguranță este un nou început... Astfel cândva în America începea Hollywood-ul, în Japonia - anime, în Rusia - desenele animate despre eroi, ei bine în Moldova e ceva special - o moarte "haioasă" și absurdă întruchipată în eroul masculin Dji. Acest început presupune o anumită continuare, și astfel un viitor pentru toți artiști interesați de acest gen de artă. Și generația noastră tânără deja acum are posibilitatea de a crea desene animate aici, acasă, în loc de a căuta o cale mai avansată spre vest sau est. Posibilitatea aceasta este creată și de un atelier de creatie în studioul actual "Simpals", și de școală de animație și grafică computerizată pentru copii, deschisă tot aici, și din proiectul lansat pe internet - tigan.md/?lang=ro , unde băieții din echipă au demonstrat cum se fac desenele animate tri-dimensionale de la A la Z; și, desigur, cei mai buni și avansați în această calificare se pot aștepta la un loc de muncă pe piața internă în Moldova, într-o echipă creatoare, bine formată în studioul "Simpals".
Animatorii noștri autohtoni au reușit să creeze și să revigoreze imaginea morții, care nu te sperie și nu naște frică. Au reușit să strice stereotipurile rezistente, susținute de filozofia religioasă creștină, în care moartea este ceva înfricoșător, o pedeapsă, o răzbunare, pe care orice vrea s-o evite. Nu se gândesc la moarte, nu o văd lângă alții, se îndurerează de moartea prietenilor sau celor dragi, încearcă să ignore faptul inevitabilității morții, și, dacă moartea a venit, devin foarte îngrijorați și cad în depresie. Iată, de exemplu, a murit un om - cei din jur plâng, se întristează, jelesc toate celea plăcute și utile care au plecat împreună cu persoana decedată. Ei, și cum altfel te poți gândi la moarte? Să nu-ți faci griji, sau poate chiar să te bucuri? Aceasta este doar o mică parte a stereotipurilor de comportament, impuse omului modern de către societatea noastră.
Dar, se pare că există mai multe opinii diferite față de această temă și ele devin tot mai răspândite. Astfel, de exemplu, moartea omizii vestește nașterea fluturelui. Sfârșitul a ceva vechi este un inceput pentru ceva nou, ceva frumos, este un pas înainte - o mișcare, o dezvoltare. În unele culturi occidentale ”moderne și, progresiste”, unde aproape că au renunțat la religie, moartea omului provoacă doar o atârnare neutră și calmă, e ceva de afaceri. Principalul argument pentru acești oameni este că religia este un obscurantism, a devenit un subiect legat de terorism. Teroarea islamică a înfricoșat atât de mult oamenii din occident, că acum orice religie se percepe ca ceva rușinos, straniu și demodat. În cadrul societății ”dezvoltate” se consideră că dacă un om a murit, înseamnă că este timpul să-l îngropi - din punct de vedere al logicii, iar apoi la fel de calm și rece, chiar cu indiferență poți să te întorci la treburile cotidiene. Viața însăși prezintă un lanț logic de cauze și efecte, de acțiuni interlegate. Și moartea este doar următorul pas asociat cu o secvență de rituale, moștenite de unde ceva din trecutul îndepărtat. Rareori are o culoare emoțional mai profundă. Și cine ar fi crezut că asupra morții poți să râzi, așa cum au făcut-o animatorii noștri în desenele animate "Dji. Death fails" și "Dji. Death Sails". Că o poți trata cu simpatie, cu umor și înțelepciune, și nu cu tristețe. Că imaginea morții asociată cu o babă bătrână și urâtă poate fi reprezentată printr-o înfățișare masculină – a unui tip ager și vioi, în unele cazuri chiar fermecător. Moartea Dji e un tânăr extravagant și elegant, cu un bun simț al umorului și mereu în căutarea unei noi aventuri. Iar noi, spectatorii privim la această moarte ghinionistă și simpatică cu o anticipare bucuroasă – ce oare va mai păți mai departe?
Catruc Valerii