ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Atunci când păsările cântă – maladiile dispar




 

Păsările joacă în viața noastră un rol mai mare decât ne putem imagina.

Comunicarea cu păsări a convins pe ornitologul - bioacustician, doctor în științe biologice Valeriu Iliciev, că vocile păsărilor au un efect vindecător asupra oamenilor.
- Natura a oferit păsărilor un mecanism unic de formare a sunetelor, - spune Valeriu D. Aparatul fonator al păsărilor este ca o mini – orchestră, un duo sau un cvartet , cu care miracolul al naturii reproduce operele muzicale virtuoze .
Ciripitul păsărilor nu poate lăsa omul indiferent. El calmează, înveselește, creează o stare de spirit romantică, vindecă sufletul, echilibrează toate procesele care au loc în organismul uman. Pasărea cântând creează o armonie a sufletului, psihicului și a corpului, ajută omului să se vindecă.

Valeriu D. Iliciev explică astfel efectul terapeutic al păsărilor cântând asupra omului. Sunetele prin ureche nimeresc în așa-numitul cortexul auditiv și îl excită. Și de la el se excită restul cortexului. Deoarece întreaga activitate umană este oricum reglementată de creier, schimbările care au loc în creier influențează toate procesele fiziologice. Chiar și o vibrație de sunet simplu poate afecta funcționarea oricărui organ, până la celulă. Dar sunetele muzicale sunt, de fapt, o armonie fixă și stabilă. Închinându-se acesteia, toate organele și sistemele din organismul uman încep să funcționeze în concordanță în mod corect.

Oamenii sunt legați genetic cu sunetele pe care le emit pasările și acest mediu fonic inițial este plăcut omului. Vocile de păsări, fixate în structurile creierului uman, sunt ca un stimul asociat de bucurie. O legătură între emoțiile pozitive și sănătatea fizică este bine cunoscută.

Ilichev a observat ca în rândul oamenilor care trăiesc înconjurați de păsări sunt mulți longevivi. El explică acest lucru prin faptul că toate procesele biologice din organismul uman sunt sincronizate cu cântecul păsărilor. Când oamenii au început să trăiască în orașe mari, ei s-au privit de comunicarea cu păsările în mediul lor natural. Dar oamenii nu au putut trăi mult timp fără cântatul lor miraculos și vindecător, și atunci ei au decis să țină păsările în cuști ca cântăreții mici să fie întotdeauna la îndemână.

De exemplu, o privighetoare cântând cu accente muzicale moale și clare, alternând sunetele puternice și liniștite, revigorează, creează o stare de spirit ce cheamă la lucru. Cântatul tratează depresia, nevroze , ameliorează durerile de cap. Un efect similar asupra omului îl au melodiile mici de pitulice parcă interpretate la flaut.

Bătăile accelerate ale inimii, aritmia pot fi eliminate cu cântecele păsărilor ce răsună în ritmuri regulate - canari, sturzi, presuri, cinteze. Melodiile sonore și vioaie interpretate de sticlete sau cinteze ajută la nervozitate, iritabilitate, oboseală . Hipertensiunea arteriala cronică se tratează cu cântece liniștite de mierlă.

Vibrațiile sonore emise de măcăleandru ameliorează durerile de cap, de inimă, durerile articulare, crampele în ficat, stomac, inimă și vasele de sânge. Sunt utile aceste vibrații sonore armonioase și pentru cei care suferă de insomnie.

Ajungând la pădure sau în parc, ar trebui să fim capabili să evidențiem vocea păsării necesare și să ne concentrăm pe ea. Deci, în primul rând trebuie să învățăm să distingem vocile păsărilor înregistrate pe plăci, discuri, benzi magnetice. Apoi, în disonanța cântecelor trebuie să încercăm să evidențiem vocile cunoscute  și să învățăm să auzim vocea unei păsări și să ne adaptăm la aceasta ca la un anumit val de sunet, dezactivând restul fonului sonor.

Sunt elementele de bază ale ornitoterapiei: cu această setare omul care suferă, de exemplu, de hipertensiune arterială, parcă creează o legătură între o anumită combinație de sunete și centrele de control în cortexul cerebral, ceea ce dilată vasele sanguine și îndepărtează spasmele. Cântecul mierlei va ajuta persoanelor ce suferă  de hipertensiune arterială cronică, mai ales atunci ele se vor plimba mai des în pădure. Sunetele emise de mierle, prin frecvențele lor acționează asupra centrelor de durere din creier care sunt excitate la migrenele cronice.

În luna aprilie în câmpii vor răsuna ciocârliile. Cântecul lor se răspândește în treimi melodioase. Ciocârlia de câmp are un frate de pădure – Lullula, în cântecul căreia  predomină triluri lungi delicate care creează un sentiment de bucurie și de pace în suflet.

Mai târziu, în luna mai, în tufișuri groase de-a lungul malurilor râului putem auzi ciripitul moale continuu, cum ar fi vocea unei lăcuste. Este vocea de Locustella fluviatilis - o păsărică mică vioaie de maroniu gri. Cântecul ei ritmic ajută la aplanarea sistemului nervos iritat, creșterea frecvenței cardiace, boli cardiovasculare.

- Și cum să ne tratăm cu păsările de companie?

- În cazul în care în apartamentul dvs. trăiește o pasăre în colivie, - sfătuiește Valeriu, - trebuie, în primul rând, să reușiți ca pasărea să cânte cât de mult este posibil. Pentru aceasta folosiți diferite stimulente de sunet, cum ar fi înregistrări de muzică clasică sau trilurile de păsări. Cel mai simplu mod – lăsați robinetul să curgă,să fie auzit murmurul apei și în curând pasărea dvs. va cânta blând și plăcut la ureche. Orice pasăre în casă este curativă : ea creează starea de spirit și risipește tristețea, aplanează durerea.
Toate păsările adoră stăpânii săi și la o îngrijire blândă răspund cu cântatul minunat. În special este util pentru copii să comunice cu păsări. Păsările sunt ființe active, mobile, comportamentul lor corespunde naturii curioase a copilului. Atunci când un copil învață să vorbească, pentru el va fi util un partener specific ca pasărea care cântă și vorbește. Sub influența ciripitului păsărilor la copii se dezvoltă auzul muzical. Copiii care sunt ușor emoționați, devin mai calmi, mai ușor adorm și mai dus dorm.

Păsările ce vorbesc sunt interlocutorii și prietenii de neînlocuit ai bătrânilor singuratici. Cele mai frecvente dintre aceste păsări sunt papagalii de talie mică - perușii (Melopsittacus undulatus) – ieftini, însă  foarte utili.

Valeriu D. împreună cu doctor în științe biologice, O. Silaeva, au creat pe baza unui spital suburban din Regiunea Moscovei  un Centru bioacustic de reabilitare. Medicii centrului au fost în căutarea practicilor pentru o recuperare rapidă a pacienților după o intervenție chirurgicală și exacerbări de boli cronice . Ilichev a propus pacienților să asculte piesele înregistrate, formate din diferite voci de păsări în funcție de starea pacientului și maladiile concrete. Deși nici un disc nu poate înlocui pasărea care trăiește alături de tine, și de care ai o grijă delicată. În semn de recunoștință, ea vă oferă bucurie și inspirație, salvează de singurătate și anxietate, oferă dragoste și vindecă.
 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 10 ianuarie 2014 15:45
Vizualizări: 8269

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
182
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
297
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
417
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
282