Australienii detin prima centrala mareomotrica de 1 MW din lume

/ Vizionări: 2808

волновая электростанция

 

Compania australiana Oceanlinx a inaugurat prima centrala mareomotrica de 1 MW din lume in portul MacDonnell, situat in sudul Australiei. Centrala a fost dezvoltata cu sprijinul Agentiei Australiene pentu Energii Regenerabile (ARENA) si va fi supusa testelor in urmatoarele 12 luni pentru a determina cat de bine se alimenteaza in reteaua electrica nationala.

Daca totul decurge bine investitorii intentioneaza sa dezvolte o versiune de 10 megawati a dispozitivului.

Sursa foto: http://inhabitat.com

Tehnologia “Greenwave” a celor de la Oceanlinx foloseste energia falurilor pentru a produce aer sub presiune care ulterior este injectat intr-o turbina care genereaza energie electrica. Convertorul este incastrat intr-un cofrag prefabricat din beton armat care este ancorat la adancimi de 10 – 15 metri, fara a distruge fundul marii.

Investitia noastra are scopul de a demonstra tehnologia si impartasi lectiile invatate pentru a cataliza proiectele viitoare. Proiectul a imbunatatit colaborarea dintre sectoarele de cercetare, guvern si industrie pentru a livra proiecte mareometrice, si de a rezolva  problemele de reglementare, fapt care va contribui la realizarea mai usoara a urmatorului proiect”, a declarat CEO-ul ARENA, Ivor Frischknecht.

ARENA a contribuit la realizarea proiectului cu 4,4 milioane dolari, din totalul de  8 milioane de dolari.

Oceanlinx a realizat deja un contract de achizitie de energie cu distribuitorul de energie din surse regenerabile Energie Diamond.