Austriecii ruși întemeiază un sat
Austriecii ruși întemeiază un sat
Julia Moşkina şi Hans Heppe vor să trăiască
în armonie cu natura şi să obţină venituri din eco-turism.
Prima în regiunea noastră compatrioata strămutată din Austria, Julia Moşkina vrea să construiască în raionul Ozersk o aşezare ecologică. Deocamdată aici, în câmpul gol, aproape adiacent de hotarul Poloniei, este numai temelie pentru viitoarea casa lui Iulia şi entuziasmul ei.
Din Viena - în pădure
Pentru a ajunge la acest loc, care încă nu este marcat pe hartă, jurnalişti "AIF" au mers cinci km prin pădure. Apoi autoturismul a trebuit să fie lăsat – drumul s-a sfârşit. Ne-a întâmpinat soţul Juliei, Hans Heppe, pe jeep, ea l-a convins, austriac de origine, să se mute, de asemenea. A venit din Viena în fundătura din Kaliningrad şi câinele Midi, care deocamdată nu reacţionează la limba rusă...
Printre copaci se observă fundamentele caselor vechi, acoperite cu arbuşti şi muşchi. Hans spune că pe harta de dinainte de război aici a fost marcat satul Aurasfeld ... În cele din urmă, desişul cedează şi se arată o privelişte uimitoare pe Krasnolesie - dealurilor acoperite cu pini, plopi si arţari îngălbeniţi. Alături - lacul Plavninskoe, la 20 de minute de Vâştâneţ. Şi chiar în faţa noastră - construcţia. Familia Heppe-Moşkin s-a mutat aici în septembrie. Şi a adus aici un vagonaş, în care locuiesc acum, şi instrumente de construcţie. În jur – spaţii neatinse de civilizaţie, dar în capul lui Julia persistă cu totul altă imagine.
- Aici va fi o casă şi acolo, - arată ea. – În anul viitor vor sosi câteva familii din Germania. Locuinţe vor fi construite din materiale ecologice curate după tehnologii germane vechi: un fundament solid şi ziduri groase din saman ... Aceste terenuri necesită o melioraţie bună. Energie electrică vom obţine din surse ecologice: panouri solare, turbine eoliene. Avem deja electricitatea noastră din doua panouri solare.
Familia Heppe-M oşkin susţine tendinţe moderne în agricultură, numite permacultură, care implică o îmbinare a ingredientelor naturale, respingerea îngrăşămintelor chimice , "co-operare cu natura, ci nu lupta cu ea ...".
Julia şi Hans sunt ajutaţi de locuitorii din zonă, coloniştii, de asemenea: Mihail Semenov s-a mutat aici din Riga şi Ludmila Petrenko - din Bişkek.
- Am venit din oraşe diferite, dar există un lucru care ne uneşte: ardem de dorinţă de a face ceva cu mâinile proprii, nu vrem să fim doar locuitorii pasivi ai planetei, - spune Ludmila. – Suntem gata să lucrăm orele întregi. Deşi, mărturisesc că, ne-a surprins capacitatea de muncă a austriecilor.
Ludmila are un grajd mic, unde vin să exerseze copiii-invalizi. Şi Mişa construieşte şemineuri perfecte. 14 familii ruseşti au decis să se alăture de entuziaşti. Rezidenţii din Germania şi Austria se interesează activ de aşezare.
"Locul de putere"
Moşkina a dorit întotdeauna să organizeze o aşezare ecologică. Julia este specialistă în plante medicinale prin moştenire. Ea a crescut în Siberia, în satul Voronovo din regiunea Tomsk, părinţii ei încă mai trăiesc acolo. La Viena, Julia a fost o persoană cunoscută – a condus seminare pentru vindecători care lecuiesc oamenii cu plante medicinale. În Austria, ea timp de 6 ani a încercat să construiască o aşezare ecologică, dar nu a reuşit - e scump ... Acolo cel mai ieftin hectar de teren costă 30 de mii de euro, în regiunea Kaliningrad - aproximativ 30 de mii de ruble! Dar, înainte de a alege locul, în care acum se construieşte casa, ea a călătorit 10 000 km în Rusia, Republica Moldova şi Ucraina şi s-a oprit la locul fostului sat Aurasfeld.
- Mi-a plăcut la nebunie acest loc -, îşi aminteşte ea. - Frumos. Tot aici, în câmp a trăit câteva zile, dormind în maşină ... şi aici a observat-o Ludmila Petrenko.
- Trec pe un cal şi văd: a treia zi acelaşi tablou: în mijlocul câmpului o femeie, am decis să fac cunoştinţă, - râde Ludmila.
Hans, deşi abia înţelege limba rusă, dă din cap: pământul este mare, dar dacă oamenii trebuie să se întâlnească – se vor întâlni neapărat.
Pe Julia au speriat-o cu birocraţii din Rusia, dar cei funcţionarii cu care ea s-a întâlnit, au ajutat-o de bună voie. Poate pentru că ea deţine un paşaport austriac. Familiile coloniştilor au răscumpărat cotaţiile acţiunilor asupra terenului de la agricultori: aproximativ 200 de hectare. Heppe-Moşkin speră că li se vor alătura 30-50 de familii: câte 1-5 hectare pentru fiecare ...
Hans arată ca un om fericit. Acum el primeşte o mare plăcere de la produsele locale naturale - fragi, zmeură, ciuperci, învaţă să gătească din ele. În plus, pe teritoriul viitorului sat există o sursă de apă curată. Julia încă are un paşaport austriac, dar ea vrea să-l schimbă pe cel rus, iar soţul ei vrea să obţină un permis de şedere. Acum ei, împreună cu alţi colonişti, se gândesc la denumirea viitorului sat.
Aurasfeld se traduse în limba rusă ca "locul de putere", dar trebuie să alegem un nume care ar plăcea la toată lumea, - visează Julia. – Deja în vara anului viitor vom primi aici pe fanii eco-turismului din Rusia, Germania, Austria, Elveţia, probabil.
Autor: Evghenia Bondarenko
Sursa: kaliningrad.aif.ru