Avocado — proprietăţi utile!
Da, este adevărat, că avocado e un fruct. Persea americană este un copac fructifer veşnic verde din familia Lauraceae.
- Fructele de avocado sunt de asemenea cunoscute sub numele de „pere de aligator” (alligator pear).
- Numele de avocado are rădăcini în limba Aztecă, de la cuvântul „ahuacatl”, care se traduce ca "copac testicular", pentru că fructele de avocado cresc în perechi, prin urmare aztecii străvechi le-au asociat cu organul masculin.
- Datorită conținutului ridicat de grăsimi (aproximativ 20-30%), aztecii îl numeau auakatl ("ulei de pădure").
- Pentru saţietate, spaniolii au poreclit avocado „untul ofiţerilor”(midshipman’s butter).
- Indienii au numit fructul de avocado "vaca săracilor, deoarece în avocado sunt de două ori mai multe calorii decât în carnea de vită.
- Avocado a intrat în Cartea Recordurilor ca cel mai hrănitor produs, pireul din avocado cu biscuiţi făcea parte din rațiile marinarilor.
Conţinut și proprietățile benefice ale fructelor de avocado.
Valoarea nutritivă a fructelor (100 g. de pulpă)
Calorii - 118 calorii
Grăsimi - 30 g
Proteine - 1,6 g - 2,1 g
Fibre dietetice - 3.65 mg
Potasiu - 438mg
Cupru - 0,20 mg
Acid folic - 45.20 g
Vitamina K - 14,6 mg
Vitamina C - 5.77 mg
Vitamina B6 -0.2 mg
- În 100 de grame de avocado sunt aproximativ 120 de calorii.
- Acidul oleic face parte din compoziția fructelor de avocado, care împiedică formarea colesterolului în sânge.
- Avocado conţine potasiu (mai mult decât în banane), sodiu, calciu, fosfor, mangan şi magneziu, vitamina C, vitamine din grupa B, provitamina A, vitamine PP și D, vitamine E și F.
- Avocado este un campion printre legume și fructe după conținutul de riboflavină, tiamină și vitamina E.
- Vitamina E în avocado este de 5 ori mai multă, decât în uleiul de măsline. Vitamina E ajută la protecţia celulelor împotriva îmbătrânirii.
- Datorită predominaţei de grăsimi mono-nesaturate și prezenței de antioxidanţi (vitaminele C și E), fructele de avocado pot fi recomandate persoanelor care suferă de boli cardiovasculare.
- Avocado conţine de trei ori mai mult vitamina F decât uleiul de pește.
- Avocado este de neînlocuit în dieta vegetarienilor, deoarece posedă o mulțime de proteine. Putem spune că avocado este un substitut vegetarian pentru carne și ouă.
- Avocado se consideră un produs util pentru ficat: substanțe conținute sunt benefice pentru funcționarea acestui organ.
- Avocado este util pentru persoanele cu boli ale tractului gastro-intestinal.
- Avocado este util pentru femeile gravide.
- Din timpurile străvechi, femeile braziliene, mexicane storceau din avocado "ulei de frumuseţe". Masca din avocado: se frământă pulpa unui avocado copt cu o furculiţă, se amestecă cu cremă sau frişcă şi se aplica pe piele pentru 20-30 de minute. Se spăla cu apă fără săpun.
Fructele avocado sunt indispensabile pentru o nutriție sănătoasă. Din avocado puteţi prepara salate şi sosuri, de exemplu:
Salata "tomate în avocado"
Se taie avocado în jumătate, se scoate sâmburile şi cu o lingură, se scoate cu grijă pulpa. Onţinem două jumătăţi de avocado – două bărci. Le sărăm (după gust), piperăm. Tăiem mărunt pulpa avocado, roşiile, verdeaţă proaspătă (coriandru sau busuioc), suc de lămâie, putem adăuga crevete - toate se amestecă. Punem salata în "bărcile" din avocado.
Sos mexican „guacamole”
2 avocado coapte, 1 ceapă (tocată), 1 căţel de usturoi, 1 lingură de suc de lămâie, 1 lingură de ulei vegetal, sare, piper.
Pulpa de avocado se amestecă bine cu ceapa tocată. Adăugăm suc de lămâie, ulei, piper, sare, stoarcem usturoiul și toate se amestecă încă o dată. Putem adăuga roşii tăiate mărunt și coriandru.
Sursa: greenplaneta.org