ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Băile de soare încetinesc procesul de îmbătrânire.

Băile de soare pot încetini procesul de îmbătrânire cu până la cinci ani, se arată într-un nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care evită soarele sau nu obțin suficientă vitamina D din alimentație provoacă genelor lor un rău asociat îmbătrânirii și bolilor legate de vârstă.

Efectul acestui rău este atât de mare încât persoanele cu deficit de vitamina D (adesea numită "vitamina soarelui", deoarece 90% din aceasta este produsă de organism sub acțiunea soarelui) sunt biologic cu cinci ani mai în vârstă decât cei care au un nivel ridicat de vitamina menționată.

Doctorul Brent Richards de la Colegiul Regal din Londra, care a condus cercetarea, spune: "Aceste rezultate sunt uimitoare, deoarece demonstrează pentru prima dată că persoanele cu niveluri ridicate de vitamina D în organism pot îmbătrâni mai încet decât cele cu niveluri mai scăzute".

"Aceasta ajută la explicarea modului în care vitamina D protejează împotriva bolilor legate de vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare."

Cofondatorul studiului, profesorul Tim Spector, de asemenea de la Colegiul Regal, spune că munca lor le arată oamenilor necesitatea de a petrece mai mult timp la soare și de a consuma alimente bogate în vitamina D: pește, ouă, lapte vitaminizat și cereale – sau de a lua suplimente.

Oamenii de știință cred că deficitul de vitamina D este prezent la o treime din populație. Profesorul Spector spune: "Oamenii se tem de melanom, care afectează câteva mii de persoane pe an".

"Iar deficitul de vitamina D duce la apariția bolilor mortale la sute de mii de persoane."

Activiștii împotriva cancerului avertizează că expunerea excesivă la soare crește riscul de cancer, rezultând în aproximativ 1.800 de decese pe an în Marea Britanie.

Henry Scowcroft, reprezentant al Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, spune: "Pentru a obține o doză de vitamina D nu este nevoie să petreci mult timp la soare – este întotdeauna mai puțin timp decât este necesar pentru a te bronza sau a te arde".

ABONAȚI-VĂ
Joi, 13 iunie 2024 15:00
Vizualizări: 194

Citiţi de asemenea

În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
83
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
83
Într-o lume tot mai preocupată de sustenabilitate și produse ecologice, Viorica Cosmetic se remarcă prin proiectul său u...
150
Un grup de planetologi a raportat rezultatele studiului fragmentului de andezit acondritic Erg Chech 002 (sau EC 002), d...
130