Baterii solare sub forma autocolantelor (+Video)
Combinarea electronicii peliculare cu bateriile solare deschide noi posibilităţi pentru crearea noilor instalaţii tehnice, şi asta e doar prima etapă în dezvoltarea acestei tehnologii. Tehnologia „rupe şi lipeşte” ar putea fi folosită în diverse ramuri, este convinsă şefa echipei de fizicieni de la universitatea Stanford Xiaolin Zheng.
Zheng împreună cu echipa sa au elaborat şi confecţionat baterii solare autocolante, care sînt un rezultat al experimentelor cu pelicuele de oxid de siliciu şi nichel cu grosimea de un nanometru. Savanţii explică că bateriile tradiţional pot funcţiona normal doar pe suprafeţe foarte-foarte netede, pe suporturi speciale – din sticlă şi siliciu.
Problema constă că dacă utilizăm alte suporturi, acestea nu vor fi potrivite din cauza suprafeţei, rezistenţei joase la temperaturile înalte şi la prelucrarea chimice. Această tradiţie limitează sfera aplicării surselor solare de alimentare, odată cu creşterea costului lor.
Zheng afirmă că asemenea baterii autocolante ar putea fi lipite pe orice suprafeţe: pe sticlă, pe stofă, pe hîrtie sau pe orice alt material atipic pentru fotoelectronică, chiar şi pe pereţi. Iar în fiecare caz bateria va genera aceeaşi cantitate de energie electrică, ca şi bateriile solare tradiţionale, menţinînd eficienţa de 7,5%.
În plus, bateria-autocolantă este flexibilă nu se deteriorează şi nici nu-şi reduce eficienţa la îndoire. Savanţii susţin că această instalaţie minunată, la un cost redus, ar putea aplica sursele de energie electrică pentru hainele inteleigente şi alte instalaţii electronice, unde este importantă flexibilitatea.
Sursa: econet.ru