ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bătrîneţea ar putea deveni o AMINTIRE. «Ceasul biologic» din ADN, descoperit de un cercetător american




"Ceasul biologic" intern, înscris în ADN, care măsoară vîrsta biologică a ţesuturilor din corpul uman, a fost descoperit de un profesor de genetică american, de la Universitatea California din Los Angeles, informează theguardian.co.uk.

Descoperirea lui Steve Horvath ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme şi tratamente care să încetinească procesul de îmbătrînire, scrie Mediafax.

Steve Horvath a cercetat ADN-ul a aproximativ 8.000 de mostre care includeau 51 de tipuri de celule şi ţesuturi sănătoase şi canceroase. "Ceasul biologic" a indicat faptul că, în timp ce numeroase celule sănătoase îmbătrînesc în acelaşi ritm cu vîrsta biologică a corpului, altele au o rată a îmbătrînirii mai mare sau mai mică.

Mai exact, profesorul american a urmărit modul în care procesul de metilare, care modifică structura chimică a ADN-ului, variază odată cu vîrsta.

Astfel, Steve Horvath a descoperit că metilarea a 353 de markeri ADN variază semnificativ odată cu vîrsta şi că poate fi folosită exact ca un "ceas biologic".

Vîrsta organelor bolnave variază foarte mult, cu o diferenţă ce poate ajunge chiar şi la cîteva decenii faţă de ţesuturile sănătoase ale aceleiaşi persoane.

"În cele din urmă, ar fi extraordinar să punem la punct proceduri terapeutice pentru resetarea «ceasului biologic», care să ne menţină tineri", a declarat profesorul american.

Terapiile antiîmbătrînire au devenit o temă importantă de studiu pentru cercetători, care încearcă să identifice cei mai importanţi factori de risc pentru bolile incurabile asociate mai ales cu acest proces.

Steve Horvath a arătat că acest "ceas biologic" a fost resetat pînă la zero cînd celulele prelevate dintr-un organism adult au fost reprogramate pentru a reveni la structura unei celule suşă.

Pentru descoperirea procesului de transformare a celulelor adulte în celule suşă, care se pot dezvolta în orice tip de ţesut al corpului, John Gurdon, de la Universitatea Cambridge, şi Shinya Yamanaka, de la Universitatea Kyoto, au cîştigat premiul Nobel pentru Medicină în 2012.

 

 

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 23 octombrie 2013 17:08
Vizualizări: 3526

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
175
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
147
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
134
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
331