ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Băuturi din miere preparate în Vechea Rusie. ”Medovuha”



 


 

 

 

”Medovuha” - este o denumire modernă a băuturii alcoolice cu adaosul mierii, care a apărut în secolul XIX şi nu are nici-o legătură cu băutură veche rusă, autentică. Băutura din miere adevărată, a fost numită cu respect: merişor de miere sau doar miere, iar procesul de gătire se numea ”medostat”.

 

 Merişor de miere

 

Băutura de miere este o băutură tradiţională rusă care se prepara din timpurile imemoriale. Două treimi sau mai mult de miere se amesteca cu sucul de fructe de pădure (de obicei,afine, zmeură sau vişine) şi se lăsa la fermentare. Apoi, de cîteva ori se turna în butoaiele de stejar smolite şi se îngropau în pămînt pentru 15-20 de ani, cel puţin. Această băutură de miere a fost numită stătătoare.

Exista o mulţime de reţete de miere: se adăuga hamei pentru putere şi diferite condimente, ierburi, fructe de pădure, respectiv, se schimba şi denumirea: pentru beţie, fără alcool, cu condimente. Fiecare tip de miere se prepara pentru un eveniment de viaţă unic, astfel că băutură de miere a fost consumată numai în cazuri speciale: naştere, căsătorie, înmormîntare, sacrificiu. Tăria mierii a fost de 10-16 grade.

Mulţi oameni de ştiinţă cred ca băutura de miere este un precursor al vinului. La diferite popoare vinul a fost tratat ca o băutură alcoolică obişnuită, iar mierea nu a fost o băutură cotidiană obişnuită, ci religioasă, un dar al zeilor, avînd proprietăţi magice de vindecare. Mierea a fost consumată numai la ocazii speciale, atunci cînd masa se împărţea cu zeii şi albinele, au fost considerate o verigă între lumea oamenilor şi lumea zeilor.

In Egiptul antic, mierea a fost venerată, în morminte, arheologii au descoperit vase cu simbolul albinelor, care au fost considerate un dar şi ar putea fi utile în regatul morţilor, deoarece acolo curg rîuri cu miere, iar mierea şi băuturile din miere sunt hrana zeilor (ambrozia). Într-un templu, a fost găsită inscripţia "Zeul Ra a plîns şi lacrimile lui, căzînd pe pămînt, se transformau în albine". Pe pereţii cavourilor s-au păstrat o mulţime de desene, care reflectă ciclurile procesului de preparare a băuturilor de miere. Vîrsta desenelor constituie 7 mii de ani în er.n. Scandinavii considerau mierea, darul lui Odin, care acorda o putere magică şi capacitatea de a gestiona cuvîntul. Germanii numeau omul ucis "bat" şi mierea, a fost drept o trecere rituală în lumea de apoi. Finlandezii credeau că băutura de miere este "apa vie", care ar putea revigora mortul la viaţă. La diferite popoare ”darul zeilor” a fost numit aproape identic: în Grecia - "miere ", adică băutură îmbătătoare, în Rusia - "miere", suedezii şi norvegienii o numeau "miod", iar germanii, "meet".

Strămoşii noştri considerau merişorul de miere o băutură divină, care a fost permisă pentru gătit numai magicienilor. Ei decideau cînd băutura se considera gata şi ce fel de băutură de miere, la ce ocazie ar trebui să fie consumată. Se credea că în lumea de apoi curg rîuri de miere şi de lapte, avînd în vedere că mierea practic corespunde sîngelui uman, probabil, de aici, se trage sintagma " lapte cu sînge", adică o stare de sănătate perfectă, dăruită de către zei. Există o versiune că la eroul popular Muromeţ,au venit bătrînii cu o astfel de băutură, care ia dăruit sănătate şi putere uriaşă.

 

Băutură de miere fiartă (miere-bere)

 

Începînd cu secolul al XI-lea, împreună cu mierea stătătoare a început să fie preparată, băutura de miere fiartă, procesul semăna cu prepararea berii: a fost mai rapid şi mai ieftin, pentru că se adăuga apă (1litru de apă la 0,5 kg de miere sau o parte de miere la două părţi de apă). Mierea a fost fiartă cu adaosul fructelor, pomuşoarelor, plantelor medicinale sau legumelor, o astfel de băutură de miere se numea „sâta”. Odată ce ”sâta” se răcea, se adaugă o dospire şi se lăsa la fermentaţie, peste 2-3 săptămîni băutura de miere-bere a fost gata. Această băutură era mult mai inferioară decît băutura de miere stătătoare, după proprietăţile curative şi gustative, dar satisfăcea cererea în creştere.

Băutura fiartă nu era religioasă şi se prepara la orice sărbătoare, în fiecare familie, în mod obligatoriu, se fierbea băutura de miere şi se serveau oaspeţii. Deşi, încă s-a păstrat o tradiţie de a bea miere numai înainte de masă (acest lucru a fost legat de ritualurile religioase), dar cu timpul, o astfel de cultură de consum a fost treptat uitată şi în curînd au început să bea miere înainte, după şi în timpul meselor.

 

Medovuha

 

În sec XVI-XVII a apărut vodca, care a înlocuit mierea (vodca se prepară rapid şi ieftin). În secolul XIX s-a trezit un interes pentru tradiţiile şi băuturile vechi din Rusia. Pe piaţă apare, "medovuha" – o imitaţie falsă a băuturii de miere. Se prepară din must de fructe sau pomuşoare, cu adaosul unei cantităţi mici de miere. Unii adăugau pentru tărie, vodcă sau spirt.

”Medovuha” nu se referă la băutura de mierea fiartă, care deşi, a fost sănătoasă şi gustoasă, dar nu se compara cu băutura de miere divină stătătoare, a cărei secret de preparare îl cunoşteau doar magicienii.

 

 

Sursa: fizrazvitie.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 18 iunie 2012 15:33
Vizualizări: 7594

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322