ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Beneficiile alimentelor crude şi alimentelor naturale din punct de vedere al ştiinţei (alimente prelucrate termic)Beneficiile alimentelor crude şi alimentelor naturale din punct de vedere al ştiinţei (alimente prelucrate termic)

 

Recent am dat peste un manual pentru licee: Weiner Edward Naumovich. Valeologia*.
Se vorbeşte despre beneficiile alimentelor ecologice şi pericolele tratamentului termic al alimentelor.

* Valeologia (unul din sensurile în lat. valeo - „a fi sănătos”) - teoria generală de sănătate, care pretinde a fi o abordare integrată a sănătăţii fizice, morale şi spirituale din punct de vedere al ştiinţelor naturale, sociale şi umaniste - medicina, igiena, biologie, sexologie, psihologie, sociologie, filozofie, cultură, pedagogie, şi altele. Termenul "valeologie" a fost introdus în ştiinţă de savantul sovietic, doctor în ştiinţe medicale, profesorul universitar, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnologice din Rusia, Israel Brehman.

Problema creării teoriei generale a sănătăţii conceptual şi metodologic este legată de soluţia globală a problemei de teorie conceptuală a omului. În prezent, valeologia nu are nici o bază teoretică. Experţii din domeniul filozofiei şi metodologiei ştiinţei cred că, din acest motiv, pretenţiile acesteia privind construirea teoriei integrale, crearea idealurilor noi şi a sistemului de valori şi, în cele din urmă, a omului nou sunt nefondate şi lipsite de sens. Dorinţa de a găsi pentru valeologie o gamă de aplicaţii, fundamental diferite de medicină, a dus la includerea în conceptul valeologiei elementelor neştiinţifice, religioase şi oculte, precum şi celor din medicina alternativă. Încercările de a introduce valeologia în sistemul de învăţământ rus au provocat o critică amplă ştiinţifică şi publică, ceea ce a dus la faptul că în 2001 obiectul "valeologia" a fost exclus din programul de bază al instituţiilor de învăţămînt, iar specialitatea "pedagogia valeologică" a fost scoasă din lista domeniilor de formare şi specialităţilor a învăţământului superior. (sursa: wikipedia.org)

 

6.2.2. Efectul alimentelor prelucrate termic asupra organismului

Este cunoscut faptul că în natură nu există nici o mâncare caldă, în general, (cea mai mare temperatură o are, probabil, victima prădătorului, care nu este mai mare de 36-38 ° C). Nu este întâmplător faptul că în secolul al XVIII-lea paleontologul francez bine-cunoscut Cuvier a remarcat faptul că zeci de mii de ani de existentă a omului pe pământ tractul lui gastro-intestinal nu s-a schimbat şi încă mai este destinat pentru a digera alimente crude, şi nu cele fierte la foc. Într-adevăr, morfologic şi funcţional, aparatul digestiv al omului nu are mecanisme care sunt proiectate pentru alimente calde. În plus, sub influenţa acestora se descompun proteinele, care sunt într-un contact direct cu ea (reamintim că proteine se descompun la o temperatură de 46-48 ° C). În special, sub influenţa masei calde se produce o schimbare a mucoasei gastrice (cu deteriorarea stratului de mucus şi încălcarea secreţiei şi a producţiei de enzime), absenţa stratului de mucus protector, de asemenea, duce la autoliză, atunci când acidul din stomac începe să digere pereţii stomacului, formând un ulcer.

În alimente, procesate la temperaturi ridicate, este ruptă în mare măsură structura proprie. Produsele proteine sunt distruse, inclusiv o mare parte din vitamine şi enzime. Acestea din urmă joacă un rol important în autoliză, în care îşi desfăşoară digestia intracelulară a alimentelor consumate de om şi astfel facilitează digestia. Autoliza cu aproape 50% asigură o digestie bună a enzimelor alimentare şi sucurile digestive numai includ mecanisme de autoliză. Inhibarea mecanismelor de autoliză, de asemenea, duce la faptul că, în tractul gastro-intestinal produsele alimentare digeră nu pe deplin, o parte din structuri sunt păstrate, ceea ce face dificilă asimilarea şi poluează corpul. Astfel, asimilarea produselor alimentare prelucrate termic are o valoare energetică mai scumpă şi duce la tulburări metabolice.

La tratamentul cu temperaturi înalte se încălcă şi structura de carbohidraţi (în special, cea complexă de amidon şi celuloză), se spală minerale, etc. Desigur, consecinţele utilizării unor astfel de alimente afectează aproape toate nivelurile tractului digestiv (să nu mai vorbim de metabolismul). Astfel, pierderea proprietăţilor bactericide şi anti-inflamatorii ale acestor alimente, lipsite de capacitatea sa de a dezinfecta gura, creând un mediu pentru boli de dinţi şi gingii. Mâncarea gătită este uşor mestecată, din această cauză scade fluxul de sânge la dinţi. Situaţia este agravată de faptul că calciu, lipsit de biocomplexe naturale, este slab absorbit, şi, prin urmare, dinţii îi simt lipsa. Pentru a neutraliza aciditatea în exces, produsă în cavitatea bucală ca urmare a utilizării produselor alimentare bogate în carbohidraţi, grăsimi şi sodiu, organismul primeşte calciu necesar din dinţi şi oase.

Alimentele fierte conţin foarte puţine bio-regulatoare (hormoni de origine vegetală, enzime, vitamine), ceea ce duce la o încălcare a mecanismelor neurochimici, în urma căreia persoana are o senzaţie de plenitudine - ca urmare ea îşi pierde orice simţ al măsurii în alimentaţie, acest fapt duce la supraalimentare. În intestin aceste alimente provoacă proliferarea microflorei patologice, produsele căreia sunt toxice în natură şi, fiind îmbibaţi în sânge, încalcă cursul proceselor metabolice. În plus, reducerea numărului stimulentelor de peristaltism al fibrelor încetineşte trecerea maselor la nivelul colonului, sau absoarbe, în mod activ, apă, ceea ce duce la constipaţie, colită, polipi, cancer şi alte boli ale tractului digestiv.

Sub influenţa temperaturilor ridicate în cele mai multe produse tipice se încalcă alcalinul, în organism se produc schimbări ale echilibrului acido-alcalin, cu toate consecinţele menţionate mai sus. Deficienţa vitaminelor, enzimelor şi altor substanţe biologic active duce la dificultăţi în funcţia hepatică şi întrerupe operaţiunile sale, tulburări hepatice provocă încălcări în starea organismului ca un întreg. De la consumul alimentelor supuse la temperaturi înalte suferă şi glandele endocrine, deoarece pentru sinteza hormonilor ele au nevoie de complexe naturale, care sunt deja deteriorate în pregătirea unor astfel de alimente.

Unul din mecanisme de apărare, care previne efectele adverse ale produselor alimentare cu substanţe dăunătoare, este aşa-numita leucocitoza. Mâncarea gătită, având adesea o reacţie acidă, creşte leucocitoza alimentelor, slăbind organismul şi scăzând proprietăţile lui imunitare. Alimentele crude, în primul rând, conţin mai multe alcaline sau au o reacţie neutră, şi, în al doilea rând, au ingrediente active biologice pentru combaterea agenţilor patogeni, reducerea leucocitozei şi salvarea forţelor de apărare ale organismului.

 

 

Sursa: probudilis.ru

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
291
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
463
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
342
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
464