Beneficiile sfeclei roșii
Sfecla obișnuită, despre care, s-ar părea că toți au uitat, revine cu triumf pe masa noastră.
Sfecla roșie conține toate componentele pentru o sănătate perfectă. Culoare ei roșie-închisă este determinată de betanină, despre calitățile căreia nimeni nu a bănuit anterior. Betanina are proprietăți anti-cancerigene, protejează ficatul, prostata și plămînii. Sfecla conține multă vitamină B9, importantă pentru femeile însărcinate și dezvoltarea fătului. Frunzele de sfeclă poate servi drept o sursă excelentă de vitamine (A, B1, B5, B6, C și E) și substanțe minerale, ca potasiu, magneziu și calciu.
Sfecla este bogată în flavonoide, care fac parte din grupul antioxidanților. Ele ne protejează de radicalii liberi, care pot provoca maladii cardiovasculare. Un studiu britanic a demonstrat că consumul sucului de sfeclă poate spori cu pînă la 16% rezistența sportivilor.
În coaja sfeclei sînt de trei ori mai mulți antioxidanți decît în miez. De aceea, trebuie să pregătim sfecla astfel, încît să se mențină coaja. Aceasta poate fi fiartă sau consumată crudă în salate. Mai ales, ea se combină bine cu cicoarea și uleiul de nuci. Frunzele, de asemenea, pot fi mîncate crude sau pregătite ca spanacul.
Sfecla are un conținut sporit de vitamina K, care contribuie la coagularea sîngelui. De aceea, persoanelor care administrează anticoagulante, se recomandă consumul moderat de sfeclă.