Berberisul vă va înfrumuseța grădina în orice anotimp al anului (+Foto)
Dacă abia vă apucați de designul terenului Dvs și nu știți ce fel de arbuști să alegeți – începeți cu berberis (dracilă).
Genul Berberis cuprinde circa 450 specii, cu aspect arbustiv, spinoase, cu frunze mereu verzi sau cazatoare, originare din zonele boreale, din Asia, Africa de nord si tropicala si din America de sud. Au aparut multe cultivaruri cu frunzis frumos colorat, de obicei oval, si fructe rosii ce se mentin peste iarna. Amplasamentele in plin soare ajuta la mentinerea compacta a tufelor. Majoritatea speciilor au frunzișul căzător, dar există și vaietăți sempervivescente. Frunzele sunt lineare, ovate sau subovate si sunt reunite in mici grupuri sub forma de rozete. Florile sunt sferice, sau in forma de cupa si au petalele si sepalele galbene. Speciile mereu verzi sunt apreciate pentru frunzisiarna, iar cele cu frunze cazatoare, pentru aspectul multicolor al frunzelor in timpul toamnei si pentru ciorchinii de bace viu colorate care deseori rezista pe ramuri peste iarna. Unele specii si hibrizii rezultati din ele pot forma garduri vii cu aspect frumos.
Berberis vulgaris este răspândit în regiunile sălbatice ale Europei și Asiei de Vest. Fructifică abundent, drupele sale fiind comestibile și foarte bogate în vitamina C, cu aromă puternică și acidulată. Fructele sale au fost folosit în preparate culinare secole la rînd., deși în prezent ele mai sunt consumate doar arareori., cu excepția Iranului, unde ele sunt folosite la perpararea orezului sau ca garnituri. Fructul uscat este folosit în medicina naturistă, iar studii recente au relevat efectele sale pozitive în tratarea sindromului de ovar polichistic.
Berberis aquifolium este un arbust originar din America de Nord, cu inaltimea pana la 1 metru , cu frunze persistente, pieloase, imparipenat compuse, cu 5-9 foliole avand marginile dintat spinoase, verzi -inchis lucioase. Florile in raceme fasciculate, galbene apar in aprilie, iar fructele negre albastrui se coc in august-septembrie. Este o specie rustica, destul de rezistenta la ger si la seceta, care vegeteaza bine in locuri usor umbrite si umede.
Berberis thunbergii este un arbust de dimensiuni medii, cu ramuri dense, cele de la baza erecte, cele superioare pendule spre exterior. Atinge 2-3 m inaltime si adesea la fel de mult in largime, tulpina este roșie-maronie, cu spini. Frunzisul este foios, alternant, ovat, pana la 3.5 cm lungime, de culoare verde deschis pe partea superioară, albastru sau verde pe dos. Culorile toamnei sunt un splendid purpuriu si portocaliu. Florile sunt galben-rosatice și apar in ciorchini, in luna mai. Fructele, roșu-coral, eliptice, se mentin si iarna. Este foarte tolerant la inghet, la asezarile urbane, rezista la secata verii.
Berberis thunbergii atropurpurea este un cultivar remarcabil, datorita frunzisului dens, rosu-maroniu, foios, alternant, ovat, de pana la 3.5 cm lungime, ce devine carmin stralucitor toamna. In zonele umbrite, frunzisul devine verde-rosiatic. Este o planta superba pentru fundal.
Sursa: gradinameadebasm2.wordpress.com