ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Beton biologic este baza pentru grădini verticale de auto-dezvoltare




 

 

Grădinile verticale sunt un domeniu popular de înverzire a zonelor urbane dens construite. Cea mai simplă grădină este iedera care se caţără pe pereți. E frumoasă, dar există şi limitări. Rădăcinile plantei au nevoie de sol, prin urmare zidurile înalte pentru iederă nu sunt accesibile. Un alt mod – plantarea în ghiveciuri instalate pe acoperiș, balcoane şi alte elemente arhitecturale. Această metodă permite designerilor să ridice plantele la înălțime, dar necesită eforturi suplimentare asociate cu impermeabilizarea construcției și îngrijirea plantelor. Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Catalonia au propus o soluţie proprie - beton biologic.

 

De ce betonul este biologic? Pentru că nu luptă, ci dimpotrivă, încurajează dezvoltarea plantelor și ciupercilor în structurile clădirilor. Invenția oamenilor de ştiinţă spanioli constă în înlocuirea cimentului, care este baza tuturor tipurilor de beton, cu ciment fabricat din fosfat de magneziu. Putem discuta mult despre proprietățile cimentului din fosfat, dar în acest caz, este esențial că în interiorul bio-betonului se formează un mediu acid, ci nu alcalin. Dacă valoarea pH în beton convenţional constituie aproximativ 8 unități, bio-betonul este ușor acid. Această diferență înseamnă că bio-betonul creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea anumitor microorganisme, cum ar fi micro-alge, fungi, licheni și mușchi.

 

Биологический бетон – основа для саморазвивающихся вертикальных садов 

 

Betonul biologic este un material inovator pentru construcţia urbană şi poate servi un substrat excelent în grădini verticale. Din materialul nou pot fi fabricate panouri exterioare ale clădirilor cu mai multe straturi. Fiecare strat diferă prin rugozitate și porozitate originală, în funcție de destinație.

Primul strat care este îndreptat în interiorul clădirii (construite de la început sau reconstituite) trebuie să fie rezistent la apă. Acest lucru va proteja structura clădirii. Următorul strat poros este indispensabil pentru a păstra umiditatea necesară plantelor. Şi în sfârşit, stratul exterior lasă să treacă umezeala într-o direcție, în interiorul panoului, dar previne ieşirea ei în afară.

Astfel, sistemul nu are nevoie de nici-o intervenție în cadrul exploatării. După finisarea lucrărilor de construcție panourile acumulează treptat apa de ploaie și devin un mediu ideal pentru dezvoltarea mușchilor și lichenilor. Potrivit dezvoltatorilor, pentru apariția primilor lăstari va fi nevoie de aproximativ un an. Cu timpul, muşchii vor creşte, vor schimba culoarea şi aspectul exterior pe suprafața panoului.

Se consideră că scopul principal al grădinilor verticale din mușchi este decorativ. Cu toate acestea, "blana", care acoperă pereții, va juca rolul de izolator termic, protejând clădirea de la expunere la razele soarelui și economisind energia consumată pentru aer condiţionat.

Nu trebuie să uităm despre noul rol al mușchilor, recent descoperit de oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck. Plantele nearătoase elimină din atmosferă cantități uriașe de dioxid de carbon, aducând o contribuție modestă în lupta împotriva încălzirii globale și făcând aerul mai curat.

Betonul biologic este rezultatul muncii echipei a oamenilor de ştiinţă conduşi de Antonio Aguado cu participarea lui Ignacio Segura și Sandra Manso. În prezent, echipa perfectează un brevet pentru autorizarea invenției. Compania catalană ESCOFET, producător al panourilor de beton în scopuri arhitecturale și pentru construcţii urbane, a manifestat interes faţă de material inovator.

 

Autor: Alexei Norkin 

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 07 ianuarie 2013 10:02
Vizualizări: 3727

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
102
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
93
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
136
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
85