Betonul ecologic va substitui asfaltul toxic
Genialul Antoni Gaudi, s-a inspirat din natură. Bazîndu-se pe legile ei, el a întruchipat în proiectele sale forme ale materiei însufleţite și neînsuflețite. Tehnologiile moderne încearcă să urmeze același principiu. Toate au fost deja, create de natură. Nouă ne rămâne doar să folosim ideile ei la dezvoltarea materialelor high-tech.
De la natură s-au inspirat şi dezvoltatorii unui beton permeabil, simulînd solul natural. Betonul permeabil este materialul poros realizat din particule de beton, lipite între ele. Spaţiul între pore ocupă 15-25% din volumul total al materialului. Se pare că este vorba de un caşcaval cu o mulțime de găuri. Porozitatea oferă o filtrare a cantităților mari de apă - pînă la 200 de litri pe minut pe 1 m2 de suprafață. Care sunt avantajele acestei tehnologii?
Foto de pe site-ul inhabitat.com
În natură există un ciclu natural al apei. Apa de ploaie ajunge la suprafață şi se absoarbe de rădăcinile plantelor, excesul de apă se scurge în fluxurile subterane. Apoi apa se evaporă prin frunzele plantelor și de pe suprafață rezervoarelor de apă, care se hrănesc din apele subterane. În orașe, unde asfaltul literalmente a devorat întreaga suprafață, apa de ploaie prin sistemul de drenaj al orașului este îndepărtată în afara oraşului. Ca urmare, ciclul natural este perturbat. Plantele suferă de lipsa de apă, iar apele subterane nu primesc alimentație corectă. Betonul permeabil, spre deosebire de asfaltul impermeabil, lasă să treacă apa de ploaie, asigurînd accesul ei la sol. În același timp, se reduce sarcina asupra sistemului de drenaj al orașului în timpul sezonului ploios.
Foto de pe site-ul inhabitat.com
Costul acestui strat de acoperire este mult mai mic decît al asfaltului. Nu uitați că un sfert din compusul betonului miraculos este aerul. Pe de altă parte, asfaltul reprezintă un produs petrolier. În afară de costul instabil de producere, asfaltul conține o cantitate mare de substanţe toxice, care poluează mediul înconjurător.
Betonul ecologic este ideal pentru utilizarea în condiţii climatice dure. Datorită porozității, spre deosebire de asfalt, betonul este rezistent la diferenţele de temperatură. Acest lucru elimină necesitatea de întreținere frecventă a drumurilor şi în realitatea noastră – restaurarea anuală a pavajului de asfalt. Producătorii betonului miraculos garantează 15 ani de exploatare în asemenea condiții!
Foto de pe site-ul perviouspavement.org
Betonul poros este utilizat în SUA și Europa pentru construirea trotuarelor, parcărilor, drumurilor de asfalt, pavajelor în zonele de agrement, pereţilor de rezistenţă și sprijinirea taluzurilor. Producătorii sunt convinși că cu timpul, domeniul lui de aplicare va fi extins.
Dezvoltatorii de la studioul portughez e-studio, au mers şi mai departe. Ei au reînviat betonul, adăugînd în el semințe de gazon. Betonul organic este un material unic, care datorită structurii sale poroase permite semințelor să încolţească direct în acest substrat. Chiar și în perioadele secetoase, plantele nu vor suferi de neajunsul apei, stocate în siguranţă în porii betonului.
Foto de pe site-ul extrastudio.pt
Betonul organic deschide noi oportunități pentru arhitecții și designerii peisagistici. De fapt, originalul construcţiilor verzi și al formelor vii este limitat doar de imaginația lor.
Sursa: lookatme.ru