ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bhutan: prima ţară organică 100% din lume?




 

Bhutan vrea să devină prima țară care ar elimina erbicidele și pesticidele din lanțul alimentar.

 

Ministrul Agriculturii și Spaţiilor verzi din Bhutan, Dr. Pema Gyamtsho, la Summit-ul anual privind Dezvoltarea Durabilă de la New Delhi, a reiterat promisiunea de a face din agricultură o mică țară din Asia de Sud complet organică.

Scopul este de a elimina utilizarea erbicidelor, pesticidelor și de a folosi doar îngrășăminte naturale. Acest obiectiv se răsfrînge şi asupra exportului. Gyamtsho speră că planul selectat va crește potențialul de export al Bhutan-lui, mai ales în țările vecine, cum ar fi India și China, unde există o cerere tot mai mare pentru produsele ecologice.



Бутан: первое на 100% органическое государство в мире?

Din cauza reliefului muntos, în Bhutan a crescut scurgerile de pe cîmpuri, ceea ce duce la pătrunderea substanțelor chimice în sistemul hidrologic. Drept răspuns, în scop de a reduce poluarea, mulți fermieri preferă să utilizeze frunzele putrezite sau compostul ca îngrășământ natural.

 

De asemenea, Gyamtsho consideră trecerea organică ca fiind cheia pentru planul de dezvoltare economică și socială a Bhutan-ului. Reieşind din acestea, Ministerul Agriculturii a aprobat un plan pentru a atinge suficiența alimentară a țării până în 2015.

În prezent, Bhutan-ul consumă aproximativ 100.000 tone de orez pe an, în timp ce produce doar jumătate din această masă. Statul budist, care consideră individul și mediul înconjurătot ca un tot întreg, sa angajat deja, de a-şi proteja biodiversitatea bogată, inclusiv de conservare a cel puțin 60% din fondul forestier.

 

Бутан: первое на 100% органическое государство в мире?

 

 

Potrivit datelor, o parte din fermieri au pus la îndoială aplicabilitatea în practică a sistemului complet organic în Bhutan, informează mass-media, că ei deja sunt sub presiune ca urmare a creșterii rapide a populației, fluxului forţei de muncă tinere, să nu mai vorbim de toate condiții meteorologice şi mai imprevizibile.

Tim Benton, profesor de ecologie demografică de la Universitatea din Leeds, a declarat că sistemul de alimentare complet ecologic poate fi potrivit pentru țările care nu sunt competitive din punct de vedere al producției de alimente, dar sunt destinate pentru a concura pentru calitate.

„Bhutanul imediat va suporta pierderea recoltei, dar vor exista beneficii pentru mediu, "- afirmă Benton." Vor trebui să decidă dacă vor renunţa la beneficiile posibile de dezvoltare a zonelor, cum ar fi turismul verde, suficient din punct de vedere economic pentru a compensa pierderea producției. Desigur, Bhutanul nu va fi niciodată capabil să concureze cu Brazilia [asupra producției de alimente - aprox. FacePla.net]”.

Benton citează exemplul Elveției, ca o țară care încearcă să maximizeze calitatea şi nu cantitate: produc mai puține produse şi se concentrează asupra primei culturi organice. În cele din urmă, succesul acestui plan poate depinde de subvențiile disponibile pentru fermieri - spune profesorul.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 17 mai 2013 16:57
Vizualizări: 3241

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329