Bhutan — una dintre țările cele mai adecvate din lume
Regatul Bhutan - una dintre țările cele mai misterioase din lume, care necontenit caută "fericire" pentru cetățenii săi (chiar așa - aici în loc de PIB utilizează conceptul de FNB - Fericirea națională brută) – planifică de a deveni primul stat cu o agricultură ecologică sută la sută.
Modelul de măsurare a fericirii populației regatului a provocat un mare interes al ONU și sprijinul din partea unor țări occidentale, în special, Marea Britanie și Franța. Încă în 1999 în Bhutan a fost interzisă televiziunea, s-a refuzat la turismul în masă, pentru a proteja cultura unică de influența străină, și, recent, în fiecare marți s-a introdus ziua națională de mers pe jos. În această zi, în partea centrală a orașelor nu circulă mașinile.
Fermitatea în hotărârea de a urma un nou curs confirmă și noua politică de stat, orientată spre refuzul treptat (dar complet) la folosirea substanțelor artificiale și chimice în agricultură. Trecerea la producerea 100% bio (în special, în cultivarea principalelor produse - cartofi, grâu și fructe) va fi treptată și va dura 10 ani.
"Bhutanul a luat decizia de opta pe deplin pentru economia "verde", având în vedere cât de mare este presiunea la care omul a supus planeta noastră", a declarat ministrul agriculturii regatului într-un interviu recent.
"Agricultura modernă incredibil de intensivă presupune utilizarea a unui număr imens de substanțe chimice, ce nu se potrivește cu ideile budiste, care îndeamnă omul de a trăi în armonie cu natura".
Două treimi din locuitorii din Bhutan (populația sa este de peste 700 000 de persoane) sunt ocupați în agricultură.
Cu toate acestea, doar 3% din teritoriul regatului, dens acoperite cu păduri de munte, este folosit ca teren arabil, iar fermierii locali deja de mult timp nu folosesc produse chimice și îngrășăminte artificiale, le înlocuiesc cu succes cu compost din frunze putrezite. Numai în văi largi este utilizată ureea și anumite pesticide.
Oficialii înțeleg că o schimbare bruscă spre o agricultură ecologică completă este imposibilă, și de aceea au elaborat un plan detaliat.
Anumite culturi vor fi cultivate exclusiv prin procedee organice cât mai recent posibil, iar în ceea ce privește celelalte culturi - trecerea va fi treptată.
Pe calea sa de a-și atinge scopul Bhutanul nu are concurenți sau obstacole serioase. Pe lângă beneficiile incontestabile pentru economie, agricultura ecologică sută la sută va aduce regatului și alte beneficii. Volumul anual al pieței mondiale de produse ecologice în 2010 s-a estimat la 70,7 miliarde de dolari, iar Bhutan deține deja un loc anumit, deși încă minor pe această piață.
Regatul exportă specii rare de ciuperci în Japonia, legume de elită pe piețele din Thailanda, mere de cea mai bună calitate - în India și în alte țări, iar orezul - în SUA. Evitarea utilizării substanțelor chimice va permite țării să reducă la zero costurile de achiziție a îngrășămintelor importate și a pesticidelor, ce este, de asemenea, important pentru economia sa, care încă se confruntă cu deficitul valutei străine.