Bio-nava — un nou standard de educaţie şcolară
Asociația pentru protecţia și conservarea mediului înconjurător Hurghada (Hurghada Environmental Protection and Conservation Association, HEPCA), a oferit un nou model de bio-navă, care va fi utilizată în programul școlar, pentru a studia diversitatea organismelor vii din Marea Roșie, din care majoritatea speciilor sunt amenințate de dispariţie.
Proiectul este finanțat parțial de Departamentul Federal Forestier SUA (US Forest Service), care pune în aplicare diverse inovații ecologice, programe de restaurare şi de formare pe întreg teritoriu al Statelor Unite.
"Scopul programului nostru" Bio-navă "este familiarizarea elevilor şi studenților cu diferite aspecte ale protecţiei mediului înconjurător într-un mod interactiv în condiţii naturale", - se spune în Comunicatul de presă oficial al HEPCA.
"Dorim să creăm o atmosferă în care elevul să se bucure de contactul direct cu flora și fauna Mării Roșii, să fie conștient de necesitatea conservării naturii sălbatice și a mării, ca loc de habitat, în special".
Un sfert din toate speciile vii care trăiesc în apele oceanelor se întâlnesc în Marea Roșie. După bogăție, flora și fauna Mării Roșii, este înaintea faimoasei bariere de recif lângă coasta de nord a Australiei. Cu Marea Roșie sunt legaţi mai mult de zeci de ani de viață a lui Cousteau, la care, revenea anual, părăsind-o în februarie 1952.
Nava a fost proiectată ca un vas ecologic curat, cu un echilibru zero de emisii de carbon, toată energia necesară va fi produsă de panourile solare și turbinele eoliene.
"La bordul navei, elevii vor obţine posibilitatea de a explora lumea marină, care în timpul călătoriei va fi la o distanţă de doi paşi. Profesorii vor preda lecții direct în inima habitatului speciilor marine, folosind echipamentul științific nou și cele mai recente instrumente multimedia".
Bio-nava situată în rezervaţia Samadai (Samadai Preserve) va fi folosită, de asemenea, ca o platformă pentru observarea delfinilor - va fi cel mai inofensiv mod de a observa viața acestor mamifere fără a perturba cursul vieţii lor. "Acoperișul verde" va oferi, de asemenea, posibilitatea de a urmări zborul cârdurilor de păsări, rutele lor care se vor suprapune pe traseul navei. Nava a fost inițial concepută ca fiind prietenoasă mediului înconjurător. Construită în întregime din materiale neutre CO2, aceasta este alimentată de surse regenerabile de energie disponibile în abundență - soare și vânt.
HEPCA conlucrează mult cu asociaţiile scafandrilor și alte organizații pentru a identifica măsurile necesare de protecţie a delfinilor din Marea Roșie, de turiştii nechibzuiţi și localnici. Asociația, de asemenea, beneficiază de sprijinul Departamentului Federal Forestier SUA la angajarea profesorilor, în scopul asigurării nivelului înalt de studii în conformitate cu programului "Bio-nava".
"Departamentul ne oferă un mare ajutor și împreună ne străduim să insuflăm tineretului cultura atitudinii grijulie faţă de mediul înconjurător, să creăm în rândul tinerilor o viziune pozitivă privind necesitatea de protecţie a naturii sălbatice".
Proiectul navei este încă în dezvoltare și unele detalii se pot schimba. Se planifică finisarea construcției navei, în această vară.
Sursa: facepla.net