ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Biogaz: facem bani din deşeuri de producţie



Biogaz: facem bani din deşeuri de producţie

 

Ce este biogazul?

Biogaz este gazul metan produs prin fermentarea biomasei. Biogaz are următoarea compoziţie: metan- 50-87%; CO2 -13-50%; impurităţi neînsemnate de H2 şi H2S. După purificarea biogazului de CO2, biometanul obţinut este un analog complet al gazelor naturale.

Biogazul poate fi produs din aproape toate deşeuri organice: băligar, găinaţ, deşeuri de producţie pe bază de spirt etilic, deşeuri pe bază de cereale, deşeuri din producerea berii, tescovina din sfeclă, deşeuri de peşte şi de la abatoare (sânge, grăsime, intestine, conţinutul intestinului animalelor rumegătoare), iarba, deşeuri de uz casnic, deşeuri din producţia lactatelor - zerul dulce şi sărat, deşeuri din  producţia biodiesel - glicerina tehnică din producţia biodiesel din seminţe de rapiţă, deşeuri din producţia sucurilor, tescovina de fructe, pomuşoare, legume, struguri, alge, deşeuri de amidon şi melasă - celuloza şi sirop, deşeuri din producţia de reciclare a cartofilor, producerea chips-urilor - coji, tuberculi putrede; pulpa de cafea (reziduu obţinut), etc.

În afară de deşeuri, biogazul poate fi produs din culturi energetice special cultivate, cum ar fi porumbul însilozat sau laserpicium, precum şi algele.

 

Biogaz: facem bani din deşeuri de producţie



Dintr-o tonă de gunoi de grajd de bovine se obţine 50-65 m ³ de biogaz cu conţinut de metan de 60%, 150 - 500 m³ de biogaz din diferite specii de plante cu conţinut de metan până la 70%. Volumul maxim de biogaz - 1300 m³, cu conţinut de metan de până la 87%  poate fi obţinut de grăsime.

Biogazul poate fi folosit drept combustibil pentru producerea energiei electrice, termice sau aburilor, precum şi în calitate de combustibil pentru automobile.

Piaţa mondială de biogaz

86% din consumul de energie din lume sunt derivate din surse tradiţionale (petrol, gaz, cărbune). Cota parte a surselor de energie regenerabilă în consumul global al energiei - mai puţin de 9%. Din punct de vedere dinamic şi al volumului de consum, principalele segmente ale pieţei mondiale de energie alternativă sunt biocombustibilii (bioetanol şi biodiesel), energia solară şi eoliană.

Piaţa biogazului la acest moment este cea mai dezvoltata în Europa, care se explică prin faptul că, anume ţările dezvoltate din UE au implementat programe de trecere la surse alternative de energie şi au susţinut, în mod constant, iniţiative, care vizează introducerea noii tehnologii.

În prezent, piaţa europeană a instalaţiilor de biogaz este estimată la 2 miliarde dolari, conform pronosticurilor, ea trebuie să crească până la 25 de miliarde de dolari până în 2020.

În practica europeană, 75% din biogazul produs se obţine din deşeuri agricole, 17% - din deşeuri organice din gospodării private şi întreprinderi, încă 8% - canalizare (instalarea unei staţii de epurare a apelor uzate).

Astăzi primul loc după numărul de fabrici de biogaz în funcţiune ocupă Germania - în 2010 sunt mai mult de 9.000. Doar 7% din biogaz produs de aceste întreprinderi merge la conducte, iar restul  este folosit pentru nevoile producătorului. În viitor, 10-20% din gazele naturale, utilizate în ţară, pot fi înlocuite cu biogaz.

În ceea ce priveşte volumul de aplicare a biogazului, conduce Danemarca: acest tip de combustibil furnizează aproape 20% din energia ţării.

Printre alte ţări europene, cu rate ridicate de dezvoltare a pieţei de biogaz sunt Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Italia, Franţa, Spania, Polonia şi Ucraina.

Piaţa de biogaz în SUA se dezvoltă mult mai lent, decât în Europa. De exemplu, în ciuda numărului mare de ferme, pe teritoriul ţării funcţionează aproximativ 200 de instalaţii de biogaz care lucrează pe deşeuri agricole.

În Statele Unite - nivelul ridicat de utilizare a biogazului din gunoişte - aproximativ 50%, din canalizare - aproximativ 10%.

Piaţa biogazului în Asia este caracterizată prin dimensiuni mai mici (în general, mini-instalaţii pentru uz personal: pentru a obţine gaz pentru gătit şi, mai rar, încălzirea unei gospodării) şi tehnologii mai joase ale echipamentului folosit. Cu toate acestea, ritmurile de creştere a industriei biogazului în China, India, Nepal, Vietnam şi unele ţări din Africa impresionează.

Volumul principal al biogazului în Asia şi Africa se obţine din deşeuri alimentare şi deşeuri umane (canalizare).

Liderul în utilizare a biogazului în ţările în curs de dezvoltare este China, unde funcţionează constant peste 20 de milioane de instalaţii de biogaz, plasate în gunoişte şi sisteme de canalizare. Gazul obţinut este folosit în uz casnic, instalaţiile mici nu sunt conectate la conductă. Cu ratele actuale de creştere a industriei de biogaz (anual, dublarea pieţei), China va deveni lider mondial în 2020.

În ţările din Africa, astăzi funcţionează două milioane de instalaţii de biogaz, care asigură cu gaz aproximativ 10 milioane de oameni. 80% din reziduuri solide, formate în urma funcţionării instalaţiilor, merge pentru îngrăşăminte. Potrivit experţilor, capacitatea pieţei de biogaz în Africa - 20 de milioane de instalaţii.

În Nepal sunt utilizate mai mult de 150 mii de instalaţii de biogaz în Vietnam - 25 de mii. În programele acestor ţări - introducerea aproximativ a 2 milioane de instalaţii până în 2020.

 

 

Sursa cu link pe bioenergia.ru

ABONAȚI-VĂ
Joi, 10 februarie 2011 9:55
Vizualizări: 11946

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
188
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
281
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
418
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
465