Biomasa ca o alternativă la petrol pentru industria chimică
Un grup de ingineri-chimişti de la Universitatea din Massachusetts, Amherst, au raportat despre invenţia privind capacitatea producerii cantităţilor mari de materie primă pentru industria chimică, inclusiv benzen, toluen, xilen, olefin din biopetrol pirolitic ("benzina verde").
Până în prezent, este cel mai ieftin combustibil lichid, produs din biomasă. Noul proces poate reduce sau elimina dependenţa de substanţe chimice industriale, produse din combustibili fosili, pentru care sunt cheltuite anual 400 miliarde de dolari.
În loc de cumpărarea barililor de petrol pentru producerea aceloraşi materiale preţioase cum ar fi substanţe de solvenţi, detergenţi, materiale plastice şi fibre, producătorii substanţelor chimice pot folosi acum biopetrol pirolitic, relativ ieftin, disponibil pe scară largă, obţinut din culturi cerealiere energetice non-alimentare, deşeuri forestiere, agricole. Producerea biopetrolului pirolitic din culturile locale non-comestibile va fi, de asemenea, o sursă importantă de venituri suplimentare pentru fermieri.
Savanţii au recurs la un proces integral catalitic în două etape, începând cu etapa "controlată" a reacţiei variabile de hidrogenare, urmată de procesul catalitic de zeolit. Catalizatorul zeolitic are o structură poroasă corespunzătoare şi terenuri active, care transformă molecule de biomasă în hidrocarburi aromatice şi olefine. Cu o tehnologie nouă producătorii substanţelor chimice pot reglementa conţinutul de carbon şi volumul de hidrogen, produse din biomasă. Savanţii au prezentat calcule economice pentru a determina un amestec optim de hidrogen şi petrol pirolitic în funcţie de preţurile pieţei, ceea ce va permite de a realiza produse de calitate superioară la un cost minim.