ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

BMW Hydrogen 7 — tehnologii spaţiale pe drumurile planetei (+Video)
 

 

Spaţiul este domeniul celor mai scumpe, mai avansate și mai perfecte soluţii tehnice. Din punct de vedere economic, limitarea domeniului de aplicare al tehnologiilor eficiente doar cu cercetările spaţiale este o pierdere de neiertat. Pentru a "ateriza" tehnica spaţială, Agenţia Spaţială Europeană ESA pune în aplicare Programul privind transferul tehnologiilor (Tehnology Transfer Programme, TTP).

 

Scopul TTP - adaptarea tehnologiei spațiale la viața terestră. Activînd în cadrul programului, compania austriacă MagnaSteyr a adaptat sistemul de transportare și de stocare a hidrogenului lichid, dezvoltat pentru racheta Arian, la utilizare în autovehicule.

Avantajele hidrogenului ca combustibil eficient și ecologic curat sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, utilizarea lui pe o scară largă este stopată de anumite proprietăți ale substanței. Molecula de hidrogen este cea mai mică în Univers. Este extrem de dificil de a păstra hidrogenul într-un rezervor închis.

Pentru a menţine hidrogenul și a-l utiliza ca combustibil pentru rachetă, acesta este răcit la temperaturi extrem de scăzute. Dar şi în acest caz, gradul de ermetizare al conductelor și al vaselor necesită cerințe speciale.

La comanda ESA, compania MagnaSteyr s-a implicat în dezvoltarea rezervoarelor și conductelor Arian. Principala problemă a constituit căutarea materialelor extrem de tari şi de rezistente pentru etanșare. Acumulând o anumită experiență, MagnaSteyr a reuşit s-o aplice la crearea sistemului de combustibil pentru vehicule, care foloseşte hidrogen ca combustibil.

Rezultatul cooperării între MagnaSteyr și concernul BMW a fost crearea mărcii de bio-combustibil pentru BMW Hydrogen 7 care poate merge atât pe bază de hidrogen, cât şi pe benzină. Participarea MagnaSteyr la proiect a constituit în proiectarea și construirea rezervorului pentru combustibil și sistemului de conducte.

 

BMW Hydrogen 7 – космические технологии на дорогах планеты (+Видео) 

 

Temperatura hidrogenului lichid -253 de grade Celsius. Pentru ca hidrogenul să rămână într-o stare lichidă, acesta trebuie să fie răcit. În acest scop cisterna de 114 de litri cu hidrogen pentru BMW Hydrogen 7 este foarte bine izolată de mediul înconjurător. Performanțele Izolaţiei termice echivalează cu un strat de spumă de polistiren cu o grosime de 17 m. Izolaţia va permite să mențineți temperatura dorită în interiorul rezervorului pe parcurs a două săptămâni.

În perioada 2007-2008 BMW a construi 100 de maşini alimentate cu combustibil pe bază de hidrogen. Unele dintre aceste limuzine de lux sunt în continuare utilizate pentru transportarea persoanelor-VIP în cadrul evenimentelor speciale.

După cum a menţionat secretarul de presă BMW, Ralph Huber: „Am învățat multe cu ajutorul acestor maşini. Ele au trecut milioane de kilometri". Proiectul a dovedit utilitatea în practică, dar, de asemenea, a atras atenția asupra deficienţelor pentru care trebuie să fie găsite soluții tehnice, înainte ce vehiculele pe hidrogen lichid vor fi produse în masă.

Printre probleme, Ralph Hubert menţionează numărul limitat de stații de alimentare cu combustibil pe bază de hidrogen, astăzi sunt mai puţin de zece în întreaga lume. A doua problemă: hidrogenul totuşi se încălzeşte și se evaporă. De exemplu, proprietarul, care peste două săptămâni revine la maşina lui pe hidrogen abandonată la aeroport, o va găsi cu un rezervor gol.

Cu toate acestea, "rezervorul spaţial" dezvoltat de compania MagnaSteyr a fost primul pas spre utilizarea hidrogenului ca combustibil auto la maşinile BMW. Potrivit lui Ralph Huber: "Într-o perspectivă pe termen lung, hidrogenul va fi una dintre soluțiile noastre pentru stabilitate și mobilitate".

 

Autor: Alexei Norkin 

 

 

 

 

Sursa: facepla.net

 

Miercuri, 21 noiembrie 2012
Vizualizări: 1958

Citiţi de asemenea

Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
48
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
53
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
64
Ce-i unește pe Arnold Schwarzenegger, Jennifer Aniston, Chris Evans, Charlize Theron și alți actori?Toți au luat cîte un...
159