Bogăția reală sau cum să trăim fără magazine alimentare
Interviul cu stăpâna moșiei de familie, situate în regiunea Belgorod, Tatiana Anikaeva.
Este vorba despre asigurare alimentară.
- Noi mâncăm de toate, ce ne dă Mama Pământ: dovlecei, castraveți, roșii, napi, ridichi, dovleac, varză, morcovi, secară, grâu, etc. Apropo, am reușit să găsesc grâul primogenitur - Triticum aestivum L. subsp. spelta , acum încercăm să înlocuim cu el grâul convențional cultivat. De asemenea, mâncăm toate fructele (mere, pere, cireșe, prune, etc.), pomușoare (căpșuni, zmeură), struguri, cătină albă, păducel, harbuji, zemoși, etc. și nuci (alune, nuci). Apa pe care o bem este din fântână.
Creștem păsări, întreținem o vacă, o capră. Vaca și capra produc lapte, din care facem unt, iaurt, smântână, brânza de vaci, cașcaval. Găinile, desigur, se ouă.
Carne noi nu mâncăm, așa că puii mor de moarte naturală.
Pentru iarnă noi uscăm ciuperci, mere, pere, am încercat să usuc roșii și castraveți – s-au dovedit a fi foarte gustoase. Și facem conserve: castraveți, salate.
Cartofii nu cultivăm. Le-am înlocuit cu topinambur și ridiche.
În primul rând, cultura cartofilor necesită o forță de muncă foarte intensivă care nu merită. În al doilea rând, nu vrem să ne implicăm în combaterea gândacului de Colorado, nu are sens. Se spune că cartofii încetinesc viteza de gândire, ceea ce face din om un sclav. Se consideră că cartofii sunt hrana sclavilor. Ei au fost cultivați pentru a hrăni sclavii, pentru ca sclavii să-și piardă orice voință, să fie supuși și să plece acolo, unde este necesar. Și fără cartofi e mare fericire, a dispărut și gândacul de Colorado, iar topinambur îl înlocuiește perfect.
Topinambur noi nu plantăm – am plantat o dată și acuma numai săpăm în fiecare an. Depozităm în subsol. Mâncăm în salate crud, ne place, și îl fierbem, semănă cu cartof, numai dulce. Și în supă îl adăugăm și nimeni nu își dă seama că nu sunt cartofii.
- Mult timp ocupă creșterea produselor alimentare?
- Nu, principalul lucru constă în plantarea la timp, cu cât mai devreme, cum a spus Anastasia. De aceea nu așteptăm termenii stricți, doar ca solul să fie gata. Dacă s-au păstrat paturi din toamna trecută, atunci cu bățul facem un rând și plantăm acolo. Buruienii rupem numai la început, când sunt mici, apoi - nu.
Legumele sunt stocate în pivniță sau în casă - dovlecii și dovleac. Determinăm, dacă dovlecei sau dovleac sunt copți după coajă. Dacă aceasta este aspră și tare, nu se străpunge prin apăsare, atunci fructul este copt și poate fi rupt pentru depozitare.
Morcovi, sfecla, napi, ridiche și toate legumele rădăcinoase sunt păstrate în pivniță pe parcursul iernii, primăverii și uneori chiar și în timpul verii. Temperatura este un pic mai sus de zero. Temperaturi joase, practic, nu sunt - pivnița este bine izolată, are două uși, așa că nimic nu îngheață.
Merele sunt de asemenea stocate în pivniță. Ceapa și usturoiul eu păstrez în pod, acestea îngheață, iar când am nevoie, aduc acasă și decongelez, ele devin la fel cum au fost înainte de congelare. Astfel sunt stocate până la primăvară fără a germina și se încreți.
Grâu și secară creștem noi înșine. Pâinea o coacem din făină proprie, ea nu se compară cu cea de la magazin, desigur.
Pentru desert mâncăm miere și fructe uscate - mere, pere, struguri . Eu coc pâine dulce cu miere, ceva între chiflă dulce și biscuiți.
Avem o rețetă de gutui japonez cu miere. Gutuiul, acru ca o lămâie, se freacă prin răzătoare, se amestecă cu miere și se pune în frigider. Borcanul îl acoperim cu tifon. Aceste dulciuri sunt bune pentru răceli, la fel ca și cătina albă cu miere.
Avem câteva stupi și scorburi, dar vrem să trecem la scorburi. Mierea o stocăm în poloboace din cedru, sigilate cu ceară. Cea mai mare cantitate de miere păstrăm în faguri. Mierea păstrată în faguri este mereu proaspătă, nu se întărește și nu se cristalizează.
- Care produse alimentare cumpărați de la magazin?
Sare, bicarbonat de sodiu, făina de secară, dacă este uneori necesar. Faina alba noi nu mâncăm. Cumpărăm tărâțe uneori. Dar după o dietă crudă de trei ani crupele nu ne atrag deloc.
Paste nu recunoaștem ca produs alimentar.
La un fermier cunoscut cumpărăm semințe de floarea-soarelui și singuri presăm ulei la rece, pentru a nu pierde proprietățile utile. Uneori comandăm din Buriația ulei de cedru, la noi cedrii încă sunt mici (12 ani) .
Acum când am trecut la produse alimentare cultivate de noi înșine, am simțit pe deplin diferența cu cele de la magazin. Imediat apare un disconfort, sau în cavitatea bucală, sau în abdomen, sau în starea de dispoziție generală. Și observăm acest lucru cu fiecare an tot mai mult și mai mult. De multe ori plecăm în vizită cu alimente proprii.
- Și, în sfârșit, vă rugăm să dați câteva sfaturi oamenilor care doresc, dar se tem să cultive pământul.
-Omul ar trebui să fie încrezut în sine. El trebuie să decidă că poate să facă totul. Și până ce el nu va depăși această teamă că nu poate una, nu poate alta, nu va ieși nimic. Deci, să nu vă fie frică, cu timpul veți înțelege cât este de minunat să trăiești independent, fără magazine alimentare, să nu depinzi de nimeni și să mănânci toate produsele proprii!