ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bogdan I – întemeietorul statului independent Moldova




 

Domnia lui Bogdan I este plasată de istorici în anii 1363 - circa 1367. Rădăcinile lui se află în Maramureș, unde Bogdan este moștenitor al unui mare cnezat, compus din 22 de sate, cu centrul la Cuhea. Locuința lui de la Cuhea era o adevărată fortăreață situată pe malul stîng al Izei, pe o mică înălțime. Săpăturile arheologice de aici au indicat existența unui mare incendiu, pus de unii istorici pe seama plecării lui Bogdan în Moldova.

S-a aflat în relații bune cu regele Ungariei, Carol Robert de Anjou (1308-1342), cel care i-a acordat demnitatea de voievod al Maramureșului. La începutul domniei regelui maghiar Ludovic I de Anjou (1342-1382) este menționat ca decăzut din demnitatea de voievod al Maramureșului şi declarat infidel. Motivele acestei şituatii se regăsesc în acțiunile lui Bogdan.

Unii istorici consideră că venirea sa în Moldova se petrece în 1359, cînd a avut loc o răscoala a boierilor moldoveni. Alte date vorbesc că Bogdan a plecat pe ascuns din Cuhea şi a condus o a doua răscoală a boierilor din Moldova, din 1363, împotriva lui Sas şi a situației de dependență față de regalitatea maghiară. Sas şi o parte a rudelor sale sînt luați prizonieri, iar fiii acestuia se refugiază în Maramures.

Ungurii  au încercat prin acțiuni militare să recupereze teritoriul fără a mai reuși acest lucru. Ca urmare a acestor eșecuri repetate, regele Ungariei s-a vazut nevoit să recunoască ieşirea Moldovei de sub stapînirea sa. Diploma regală din 2 februarie 1365, prin care proprietățile din Cuhea ce  аparținuseră lui Bogdan erau confiscate şi date în proprietate lui Balс, fiul lui Sas, cuprinde o recunoaștere a independenței Moldovei. Acesta pare să fie actul de naștere al noului stat moldovean sub conducerea lui Bogdan. Capitala Ţării a ramas la Siret, însa Bogdan prefera să stea mai mult la Rădăuți, unde a ridicat o frumoasă biserică devenită necropolă pentru domnii Moldovei.

Săpăturile arheologice au permis recuperarea costumului cu care fusese înmormîntat: o tunică de cavaler împodobită cu 63 de nasturi de argint, aur şi email verde; 33 de la gît la genunchi şi cîte 15 în lungul fiecarui antebraț. La mîna stînga se afla un inel de aur masiv, încrustat cu email negru şi o inscriptie cu caractere arabe, incizată ulterior, nedescifrată. Ștefan cel Mare i-a împodobit mormîntul cu o lespede cu urmatorul text: „Cu mila lui Dumnezeu Io Ștefan voievod, domnul Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a împodobit acest mormînt strămoșului sau batrînul Bogdan voievod, în anul 6988 (1480), luna ianuarie, în 27".

A avut trei fii: Ștefan, Costea şi Lațcu. Deşi a avut o domnie scurtă, Bogdan I a rămas în istorie ca întemeietorul statului independent Moldova.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 04 iunie 2014 17:11
Vizualizări: 2737

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
112
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
140
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
106
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
242