Boierul moldovean Dănilă Apostol — hatmanul cazacilor zaporojeni
Boierul moldovean Dănilă Apostol - hatmanul cazacilor zaporojeni
Dănilă Apostol, boier moldovean care a devenit hatmanul cazacilor zaporojeni. S-a născut în anul 1658, într-o familie de boieri care aveau moşii întinse în Principatul Moldovei şi în stînga Nistrului, „părţile tătăreşti", cum li se spunea în epocă. Cel mai probabil, el a fost unul dintre importanţii comandanţi militari care a luat parte la aventura ţarului Petru I, care, aliat cu principele Dimitrie Cantemir, a încercat să cucerească Balcanii de la Imperiul Otoman.
În ajunul confruntării lui Petru I cu Imperiul Otoman (1711), Dănilă Apostol era comandantul regimentului Myrgorod al cazacilor zaporojeni. El şi-a arătat vitejia în luptele cu turcii şi cu tătarii din Crimeea şi din Bugeac. A participat la numeroase războaie, care s-au dat în epocă: în 1701 în războiul contra Suediei, în 1708 alături de hatmanul Ivan Mazepa, împotriva lui Petru I al Rusiei, în 1722, Dănilă Apostol şi-a pierdut un ochi în războiul dintre Rusia şi Imperiul Persan, la asediul fortăreţei Derbent.
În 1727 Dănilă Apostol a devenit hatman al cazacilor, fiind supranumit „hatmanul cel chior". Dănilă Apostol a murit în anul 1734. Moartea sa a consemnat sfîrşitul largii autonomii a cazacilor zaporojeni. Un nou hatman avea să fie ales abia în anul 1750, care avea să fie mai mult un ofiţer ţarist şi mai puţin un conducător autonom al „republicii” cazacilor zaporojeni, care a reprezentat, timp de mai mult de trei secole, o forţă militară de temut.
Sursa: moldovenii.md