Bolile și dăunătorii căpșunilor remontante
Putem evidenția cîteva boli și dăunători ai căpșunelor remontante:
putregaiul sur – ciuperci ce afectează plana pe timp umed și rece. Inițial pe fructe apar pete, care apoi se acoperă cu un puf alb. Pentru a scăpa de această boală, căpșunile sunt prelucrate cu cloroxid de cupru. Totodată, fructele afectate sunt distruse pentru a evita extinderea bolii.
Oidiumul- afectează frunzele de căpșune. Ele se răsucesc și capătă o culoare maro. Plantele afectate trebuie distruse, iar căpșunele rămase sunt prelucrate cu soluție slabă de permanganat de potasiu sau de sulf coloidal.
Pete maro, ce afectează frunzele cîpșunelor. Ele cad și au culoare maro. În lupta contra bolii, primăvara sau imediat după recoltare, plantele sunt prelucrate cu cloroxid de cupru.
Dintre dăunători, cel mai periculos este păduchele. Această insectă transparentă și puțin vizibilă afectează frunzele, care se îngălbenesc și se răsucesc, iar planta nu se oprește din dezvoltare. În lupta împotriva acestei insecte, plantele se stropesc cu carbofos după culegerea roadei.
Plantele tinere pot fi atacate de afide. Populația acestora poate fi depistată pe partea inferioară a frunzelor și pe muguri. Pentru a distruge și speria insecta, e necesar de a stropi căpșunele cu soluție de cenușă, amestecată cu săpun de rufe.
Pentru ca căpșuna remontantă să fie puternică, să fie supusă mai rar dăunătorilor și bolilor, măsurile profilactice trebuie efectuate atît primăvara, cît și toamna.