ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bolile și dăunătorii căpșunilor remontante

Putem evidenția cîteva boli și dăunători ai căpșunelor remontante:

putregaiul sur – ciuperci ce afectează plana pe timp umed și rece. Inițial pe fructe apar pete, care apoi se acoperă cu un puf alb. Pentru a scăpa de această boală, căpșunile sunt prelucrate cu cloroxid de cupru. Totodată, fructele afectate sunt distruse pentru a evita extinderea bolii.

Oidiumul- afectează frunzele de căpșune. Ele se răsucesc și capătă o culoare maro. Plantele afectate trebuie distruse, iar căpșunele rămase sunt prelucrate cu soluție slabă de permanganat de potasiu sau de sulf coloidal.

Pete maro, ce afectează frunzele cîpșunelor. Ele cad și au culoare maro. În lupta contra bolii, primăvara sau imediat după recoltare, plantele sunt prelucrate cu cloroxid de cupru.

Dintre dăunători, cel mai periculos este păduchele. Această insectă transparentă și puțin vizibilă afectează frunzele, care se îngălbenesc și se răsucesc, iar planta nu se oprește din dezvoltare. În lupta împotriva acestei insecte, plantele se stropesc cu carbofos după culegerea roadei.

Plantele tinere pot fi atacate de afide. Populația acestora poate fi depistată pe partea inferioară a frunzelor și pe muguri. Pentru a distruge și speria insecta, e necesar de a stropi căpșunele cu soluție de cenușă, amestecată cu săpun de rufe.

Pentru ca căpșuna remontantă să fie puternică, să fie supusă mai rar dăunătorilor și bolilor, măsurile profilactice trebuie efectuate atît primăvara, cît și toamna.

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 20 martie 2016 16:00
Vizualizări: 4383

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329