Bolile respiratorii și copiii
Bolile respiratorii, cum ar fi astmul şi alergiile, sunt cauzate de diferiţi factori, în diferite combinaţii. Aceştia sunt legaţi de fondul genetic şi stilul de viaţă al unei persoane, precum şi de mediul în care trăiește. De exemplu, cei care au un bagaj genetic predispus şi care sunt expuşi la factorii de mediu poluanţi, au mai multe şanse de a dezvolta o boala cum ar fi astmul.
În timp ce anumite cauze sunt responsabile pentru o boală, declanşatorii sunt factorii care aduc sau agravează simptomele. De exemplu, poluarea aerului nu poate fi responsabilă pentru cauzarea astmului în mod direct, dar este în mod clar un declanşator care precipită atacurile de astm la copiii care au deja această boală.
Factorii de mediu, cum ar fi fumul de tutun, contribuie, de asemenea, la declanşarea bolii alergice, a astmului şi a altor boli respiratorii. Astmul afectează aproximativ de două ori mai mulţi băieţi decât fete în copilăria timpurie, dar mai târziu în viaţă, un număr mai mare de fete sunt afectate.
Multe boli care apar în copilărie sau în timpul vieţii îşi pot avea originile în perioada de dezvoltare din uter sau foarte devreme, în copilărie. Daca o mamă fumează în timpul sarcinii, îşi expune copilul la fumul de tutun, care are efecte negative asupra dezvoltării pulmonare. În plus, infecţiile respiratorii în primii ani din viaţă pot avea consecinţe pentru adulţi, afectându-le funcţia pulmonară.
Există dovezi clare că poluarea aerului este asociată cu simptome respiratorii supărătoare la copii, dar este mai puţin clar dacă poluanţii specifici sunt direct responsabili. Poluanţi ai aerului care pot afecta sănătatea copiilor sunt pulberile în suspensie, ozonul, dioxidul de azot şi dioxidul de sulf. Aceasta poluare este legată în principal de traficul rutier sau procesele industriale. Poluarea aerului, datorată în special particulelor în suspensie şi ozonului, poate declanşa atacuri de astm şi poate agrava, de asemenea, alte simptome respiratorii, cum ar fi respiraţia şuierătoare.
În Europa, polenul de la diferite specii de plante este responsabil pentru 10-20% din alergii. Schimbările climatice globale ar putea provoca unele specii de plante să se răspândească în noi regiuni şi să îşi extindă sezonul de polen, dar nu este clar în ce măsură acest lucru ar afecta bolile alergice.
Poluarea aerului de interior poate fi mult mai gravă decât cea în aer liber. Calitatea aerului interior poate fi afectată de poluarea aerului de afară, dar şi de poluanţii din interior, cum ar fi fumul de tutun, produsele de gătit şi cei eliberaţi din materialele de construcţii şi produsele de curăţat. Acestea pot fi agravate de schimbul ineficient cu aerul exterior. Alţi factori care pot contribui la poluare sunt locuinţele umede, prezenţa animalelor de companie, utilizarea combustibililor pentru încălzire şi gătit, precum şi substanţele chimice emise de materialele de construcţii. Atunci când copiii petrec timp în alte locuri decât acasă, cum ar fi grădiniţe sau şcoli, ei sunt expuşi la poluanţi similari cu cei găsiţi în mediul de acasă: fumul de tutun, mucegaiuri, gaze de ardere, produse de curăţare, materiale de construcţii.
Poluarea aerului va atrage cu sine și declanșarea sau agravarea diverselor boli respiratorii la oameni în general, însă micuții vor fi mereu mai afectați decât adulții. Să căutăm să le oferim mai mult naturalul și mai puțin antropicul. Să fim responsabili pentru sănătatea lor!