Bolovanii din Monsanto. Casas e Pedras Monsanto (+Foto)

/ Vizionări: 2574

Камни Монсанто

 

Cuibarit pe marginea granitei dintre Spania si Portugalia sta vechiul oras Monsanto, un oras ale carui case sunt asezate intre, pe langa si deasupra unor bolovani imensi. Casele pitoresti ale orasului si strazile acestuia au fost integrate in peisaj de-a lungul secolelor, lasand multe dintre marile pietre intacte.

Construcții megalitice din Kuzbass (Video)
Construcții megalitice din Kuzbass (Video)

Monsanto sta pe un varf de munte, nu departe de Serra da Estrela. Orasul are vedere asupra vaii de mai jos. Populatia antica a sculptat zeci de strazi inguste si pasaje prin centrul bolovanilor, iar aceste pasaje, suficient de largi incat sa incapa un magar, duc rezidentii in sus si in jos peste stanci si prin oras.

Vechii locuitori ai Monsanto nu au facut sparturi in piatra pentru a-si construi casele, ci casele lor de granit au fost construite pentru a se potrivi cu formele naturale ale bolovanilor. Multe dintre aceste case se strang si se contorsioneaza pentru a se multa pe forma pietrelor. Acoperisuri semicirculare stau deasupra colibelor curbate din piatra, scarile duc peste si pe langa terenul pietros, iar intrarile in locuinte se deschid chiar si sub bolovanii care sunt mai mari decat casele din jurul lor.

Orasul istoric inca arata de parca ar fi fost scos dintr-o carte de povesti. Regiunea a fost populata pentru prima data in secolul VI I.C de lusitani, acestia folosind-o pe post de asezare fortificata. Ruinele unui castel lusitan din acea perioada inca mai exista in oras. Multe dintre case inca mai au usi in stil manuelin sau usi din perioada gotica portugheza tarzie (in acelasi stil cu faimosul Turn Belem din Lisabona) din secolul XVI.

Monsanto este un exemplu minunat de adaptare cu scopul de a prezerva integritatea mediului pentru sute de ani.

Камни Монсанто

Камни Монсанто

Камни Монсанто

Камни Монсанто

Камни Монсанто

Камни Монсанто

Камни Монсанто

Камни Монсанто

 

Sursa: casamea.ro