Bordei în formă de floare
În comitatul Lancashire, vestul Angliei, la poalele Munților Pieniny, pe un loc viran de 750 de metri pătraţi, năpădit de iarbă-neagră, s-a întins o floare imensă cu cinci petale. Ea a fost crescută datorită eforturilor arhitecţilor din studioul Make şi Cabe (Comisia în problemele arhitecturii și construcțiilor) – o organizație non-departamentală publică, de pe lîngă guvernul Regatului Unit, înființată în 1999.
Desigur, este vorba de o structură arhitecturală - o clădire cu un singur etaj, construită (sau, mai degrabă, încorporată în sol) cu respectarea principiilor de eco-eficiență și conservare maximă a frumuseții naturale din zonă.
Clădirea a fost construită în mare parte din materiale locale, cu utilizarea metodelor tradiționale de construcție. O casă cu patru dormitoare, un patio spațios, o bucătărie, o sufragerie şi un salon, combinate cu tranziții line și coridoare subterane, se potriveşte armonios cu conturul pantelor Pieniny.
Acoperământul verde din iarbă de luncă o face prelungirea organică a peisajului. Un astfel de acoperiş niciodată nu se va încălzi prea tare, ceea ce permite de a menţine o temperatură confortabilă în interiorul clădirii în orice vreme, în orice anotimp al anului. Datorită evaporării treptate a apei de ploaie impregnate se sprijină umiditatea naturală a aerului și se creează un efect tangibil de răcoare și de prospețime, chiar și în cele mai calde zile.
Totul este proiectat pentru utilizarea rațională a resurselor energetice. Pentru încălzirea autonomă, răcire și alimentaţie cu apă caldă, funcţionează o pompă de căldură geotermală, care utilizează căldura solului, apelor de suprafaţă sau apelor subterane. La urma urmei, la adâncime, temperatura pămîntului este constantă și nu se schimbă chiar și în timpul iernii reci. Acest lucru creează o bază pentru un transfer eficient maxim al energiei de la sursa de energie termică de calitate inferioară (temperatura scăzută) la agentul termic cu o temperatură mai înaltă.
Energia electrică este generată de generatorul eolian (turbina eoliană) și panourile fotovoltaice instalate pe acoperişul casei.
La crearea bordeiului autonom în formă de floare, designerii au colaborat cu Peter Rolton, un membru cheie al grupului consultativ din cadrul guvernului privind energia din surse regenerabile. Schema propusă a fost recunoscută ca un proiect exemplar al programului de stat din Marea Britanie "Planificarea acordurilor aplicabile în domeniul energiei regenerabile și al reducerii emisiilor de carbon” (Planning Performance Agreements for Renewable and Low Carbon Energy Schemes).
Sursa: cityland.com.ua