Broaștele țestoase ciudate (Foto)
Broaștele țestoase sunt una dintre cele mai vechi rase de reptile care au venit în lume cu aproximativ 220 de milioane de ani în urmă. Ele trăiesc în mare și pe uscat, au o pieliță/membrană osoasă, dezvoltată pentru a le proteja de animale prădătoare. Există aproximativ 300 de specii de broaște țestoase de diferite forme și mărimi, dar unele dintre ele sunt mai. . . unice decât altele.
Broasca țestoasă ghimpată - Heosemys spinosa - are o carapace uimitoare și trăiește în sud - estul Asiei. La fel ca altele specii de broaște țestoase, broasca țestoasă ghimpată este vânată și din această cauză, precum și din cauza distrugerii habitatului său natural, populația sa a scăzut în ultimii ani.
Carapacele broaștei țestoase este de o formă dințată cu ghimpi pe margine. La animalele tinere vârfurile ghimpilor sunt foarte ascuțite, dar cu vârsta ele devin mai rotunjite. Ghimpii descurajează prădătorii de la atac și sunt un fel de camuflaj, mascând broasca țestoasă sub frunzele căzute. Culoarea maro de asemenea ajută la simularea frunzelor.
Broasca țestoasă din China cu carapace moale alocă urina prin gură. Este un proces ciudat, care nu a fost observat înainte nici la un alt animal. Această oportunitate unică a ajutat broaștei țestoase să supraviețuiască în apa sărată, deoarece ea nu pierde o cantitate mare de lichid din organism și nu are nevoie de o constantă restabilire. Dacă ea va înghiți prea multă apă sărată, atunci se va otrăvi. In schimb urina trece prin gură, care este apoi spălată cu apa. Numai 6% de urină produsă de broasca țestoasă iese prin rinichi.
Ca cele mai multe broaște țestoase, broasca țestoasă din China este considerată o delicatesă în multe părți ale Asiei. În China există mai mult de 1500 de ferme de broaște țestoase care vând mai mult de 90 de milioane de broaște țestoase pe an. Din cauza cererii ridicate în bucătărie, această specie de broasca țestoasă se referă acum la specii în pericol. Aceste broaște țestoase se găsesc în China, Japonia, Taiwan, Vietnamul de Nord și estul Rusiei. Ele au fost de asemenea introduse în alte părți,cum ar fi Malaezia, Hawaii, și chiar și în California.
Broasca țestoasă din râul Mary. Trăiește exclusiv în râu Mary din Queensland , Australia. Culoarea sa poate fi roșu, roz, maro sau negru. Capul ei este mic, iar coada - lungă comparativ cu tot corpul, care poate ajunge la lungimea carapacei. Sub bărbie sunt proiecții lungi, numite mustăți. Femelele broaștei țestoase din râul Mary ajung la maturitate timp de 25 de ani, masculii – 30 de ani, ceea ce la țestoase este o perioadă foarte lungă. Broască țestoasă iese de multe ori din apă ca să respire, dar poate obține oxigen și din apă. Oxigen intră în organism prin intermediul organelor aflate pe coadă. Broasca țestoasă petrece cea mai mare parte a vieții sale în râu, lăsând algele să crească pe corpul ei. Ea folosește alge ca un camuflaj.
Broasca țestoasă ghimpată cu carapace moale este răspândită în SUA, Canada și nordul Mexicului. Ea are un aspect unic, cap rotund și carapace plat rotund, acoperit cu pete negre. Aceste pete sunt pronunțate la tinere țestoase, dar ele dispar odată cu vârsta. Broasca țestoasă are un nas lung și subțire și proiecții noduroase din fața carapacei. Diferența sexuală a puilor țestoasei ghimpate cu carapace moale este proiectată genetic. La mai multe specii de țestoase sexul depinde de temperatura nisipului în care au fost depuse ouăle.
La broasca țestoasă de est, găsită în lacurile din Australia, gâtul este extrem de lung în comparație cu alte specii, el poate ajunge la lungimea carapacei. Gâtul este atât de lung, încât broasca țestoasă trebuie să-l tragă în carapace, ci nu să-l scoată afară. Această specie este de asemenea cunoscută sub numele de "țestoasa - șarpe cu gât", deoarece capul și gâtul seamănă cu un șarpe. Ea are de asemenea o metodă similară de vânătoare, scoțând rapid gâtul, ea lovește prada. Dacă apare o amenințare, broasca țestoasă secretă un fluid împuțit din glandele sale. Raza de atingere este de aproximativ un metru, prin urmare toate animalele care sunt în apropiere, se salvează fugind. Cel mai mult timp din viața sa est tip de broască țestoasă petrece pe uscat.
Broasca țestoasă cocoșată cu noduri - Graptemys nigrinoda – este acvatică și mică, trăiește în râuri de apă dulce Mississippi și Alabama. Ea diferă printr-o cantitate mică de ghimpi pe carapace, care devin mai puțin pronunțați la țestoase adulte. Partea inferioară a carapacei este acoperită cu desene frumoase, de obicei, gri sau albastru deschis. Dieta constă în principal din insecte, pe care ea le colectează de la suprafața râului.
Broască țestoasă cu cap mare - Loggerhed, Caret – trăiește in Asia de Sud-Est. Ea are o carapace netedă, plată, maro. Spre deosebire de alte specii de broaște țestoase, nu poate trage capul în carapace, așa că are o cască osoasă pentru a proteja capul expus. Broasca țestoasă folosește adesea fălcile sale puternice pentru a se proteja de amenințări. Broască țestoasă cu cap imens se urcă de multe ori în copaci și dealuri, folosind ciocul mare, ghearele și coada musculoasă, pentru a apuca diverse obiecte. Este o specie pe cale de dispariție din cauza vânătorii excesive. De obicei ele sunt consumate în Asia, tot acolo ele sunt vânate și vândute.
Broasca țestoasă cu bot este nativă din Guineea și Australia. Este singura broasca țestoasa de apă dulce care are aripioare ca la țestoase de mare, dar caracteristica cea mai notabilă este nasul, care seamănă cu un bot de porc. Nasul poate acționa ca un tub de respirație apărând deasupra suprafeței apei. El este foarte sensibil la mișcări și este utilizat pentru a detecta prada în apa tulbure. Din păcate, numărul total de broaște țestoase cu bot a scăzut aproape de două ori în ultimii 50 de ani ca urmare a contrabandei: ele sunt capturate în cantități mari pentru comerț zoologic exotic. Populațiile de broaște țestoase sunt reduse drastic pe insula Noua Guinee, unde acestea sunt de asemenea recoltate pentru carne. Acest tip de broasca țestoasă este ultima specie cunoscută cu două gheare ( Carettochelyidae). Din fericire, Australia și Indonezia iau măsuri pentru conservarea acestei specii.
Broasca țestoasă cu gâtul scurt și burta roșie - Emydura subglobosa – viețuiește în Australia și Papua Noua Guinee. Coaja ei este portocalie pe margini și pe partea de jos a carapacei (mult mai intensă la tinere țestoase). Culoarea dispare atunci când ele îmbătrânesc, dar marcaje portocalii pot fi văzute clar și la țestoase adulte. Aceste broaște țestoase petrec cea mai mare parte din viața lor în apă, târându-se la uscat pentru a face cuiburi sau se încălzi. Atunci când broasca țestoasă se încălzește la soare, ea poate face mișcări unghiulare, din care cauză ea lăcrimează, lacrimile curg pe bot și nimeresc în gură, pe care ea deschide și închide (acest gest este foarte similar cu un câine însetat) .
Pelomeduza subrufa trăiește pe continentul african și este larg răspândită pe teritoriul de la Ghana până la Cape Town. Această broască țestoasă este de asemenea găsită în Madagascar și Peninsula Arabică. Broasca țestoasă produce un miros puternic din cele patru glande situate pe membre, care este intolerabil pentru cai și oameni. Când femelele depun ouăle, ele aleg un loc și îl urinează pentru a înmuia suprafața pământului și ușura astfel săpături. Comportamentul alimentar al pelomeduzelor din Africa este de asemenea remarcabil. Ele vânează prada mare - porumbei, șerpi, broaște țestoase de alte soiuri. Este singura specie de broaște țestoase care vânează în stoluri .
Broasca țestoasă indiană cu aripioare - Lissemys punctata - sub carapace sunt un fel de lame de piele care ascund membrele atunci când acestea sunt trase. Deocamdată nu se știe exact cum lamele protejează broasca țestoasă de prădători. Această specie se găsește în râuri, lacuri și mlaștini din Asia de Sud.