Brusturele, eficient in detoxifierea organismului
Brusturele, una dintre cele mai raspandite plante, este cunoscuta pentru proprietatile detoxifiante in bolile de ficat, rinichi si splina si contine lactona, saruri de potasiu, vitamine din complexul B, ulei volatil si taninuri. De asemenea, brusturele are si proprietati antibacteriene, hipoglicemiante, antioxidante si antitumorale.
Ceaiul din radacina de brusture este foarte eficient in detoxifierea organismului. In acest sens, se tine o cura, ce dureaza doua saptamani, timp in care se consuma trei, patru cani de ceai pe zi. Brusturele normalizeaza tensiunea arteriala, stimuleaza functia hepato-biliara, reduce nivelul glicemiei si curata colonul si rinichii. Decoctul din radacina de brustere este recomandat pentru incetinerea sau chiar stoparea caderii parului, dar si pentru alungarea durerilor cauzate de reumatism, luxatii, entorse, dar si impotriva manifestarilor provocate de intepaturile insectelor.
Consumul ceaiului din radacina de brusture, pe o perioada de doua luni, este benefic in tratarea afectiunilor prostatei. Acest ceai se prepara din doua linguri de radacina maruntita si 500 ml de apa clocotita. Folosite sub forma de cataplasme, frunzele de brusture sunt eficiente in cazul bolilor de piele, a acneei, furunculelor, dar si in cazul ranilor infectate.