ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bufnița și rolul ei în natură

În natură există peste 420 de specii de păsări, rude cu bufnița, toate sînt răpitoare și duc un mod de viață nocturn.

Bufnița în antură este o răpitoare independentă și solitară, ce preferă traiul în pădure, însă cuiburile acestei păsări pot fi întîlnite pretutindeni: și în cîmp, și în munți, și în pustiu, și pe litoral.

Bufnițele locuiesc în toate țările luii de la ecuator pînă în zonele reci de nord și sînt considerate păsări utile pentru om, ce distruge rozătoarele. În natură ele contribuie la menținerea echilibrului de înmulțire a șoarecilor, care sînt considerate cele mai numeroase mamifere din lume.

În acest sens, un beneficiu enorm al bufnițelor constă în faptul că timp de o vară, ea poate distruge peste o mie de șoareci de cîmp, fiecare dintre care poate distruge peste un kilogram de cereale.

Însă meniul bufniței nu se limitează doar la șoareci, ea poată mînca cu același succes și o insectă mare, o șopîrlă, o broască și chiar o pasăre.

Bufnițele au o mare importanță în natură. În afară de faptul că ele limitează populația rozătoarelor, ele mai elimină și păsările slabe și bolnave, contribuind la fortificarea genofondului. Totodată, ele răspîndesc activ fructele și semințele plantelor, ce contribuie la distribuirea lor. Iar găinațul de bufniță este un minunat îngrășămînt organic.

Bufnițele joacă un rol major în circulația substanțelor în natură. Ele aduc un mare folos oamenilor, distrugînd rozătoarele și insectele, precum și contribuie la reglementarea echilibrului natural.

Totodată, bufnițele sînt niște păsări deosebit de frumoase, iar multe dintre ele se adaptează la coabitarea împreună cu omul.

 

Sursa: 8lap.ru

Marţi, 12 aprilie 2016
Vizualizări: 7169

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
180
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
132
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
239
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
93