Buretele de vase ascunde cei mai mulţi microbi
Dacă vă număraţi printre cei care cred că tastatura sau colacul vasului de toaletă sunt obiectele cele mai murdare din casă, atunci vă înşelaţi. Un nou studiu indică că buretele de vase, unul dintre cele mai folosite obiecte din bucătărie, este de 200.000 de ori mai murdar decît colacul vasului de toaletă, notează Daily Mail. Cele 10 milioane de bacterii aflate pe 2,5 centimetri pătraţi din suprafaţa lui prezentă riscul sindromului Guillaun-Barré, care poate duce şi la paralizie.
„De departe cel mai murdar obiect este buretele de bucătărie”, este de părere John Oxford, profesor de virusologie la Universitatea din Londra şi preşedintele Consiliului de Igienă, comitetul care compară standardele de igienă din lumea întreagă.
În cel mai recent studiu al său, Consiliul respectiv a examinat mostre din case din nouă ţări diferite şi a descoperit că 21% din cîrpele de bucătărie considerate curate conţin, de fapt, cantităţi ridicate de substanţe contaminante.
"Este în regulă dacă folosim buretele ca să spălăm vasele, să înlăturăm mâncarea de pe farfurii în apa fierbinte, dar niciodată, niciodată nu folosiţi un burete ca să ştergeţi o farfurie curată!", a spus Pennington pentru Daily Mail.
Conform acestuia, una dintre cele mai mari ţinte pentru Agenţia de Protecţie a Sănătăţii a fost o bacterie numită Campylobacter, care poate cauza paralizie şi se găseşte adesea pe buretele de bucătărie.
"Se întâmplă frecvent şi provine din carnea de pasăre. Poate provoca sindromul Guillain-Barre", a mai spus Pennington, adăugând că această bacterie nu afectează judecata sau simţul, dar se poate răspândi astfel încât să afecteze mişcarea. "Oamenii pot ajunge efectiv blocaţi." În majoritatea cazurilor, oamenii îşi pot reveni, dar recuperarea poate dura săptămâni, luni sau ani.
Astfel, Arabia Saudită are cele mai murdare frigidere, 95% dintre cele verificate picînd testul bacteriologic pentru E. coli. În Africa de Sud, cel mai murdar spaţiu din casă este marginea căzii, locuinţele studiate prezentînd niveluri îngrijorătoare de E.coli în aproape două treimi din cazuri şi de mucegai în 40%.
Sursa: moldovenii.md